Хліб всьому голова: 16 жовтня – Всесвітній день хліба

Сьогодні, 16 жовтня, відзначається Всесвітній день хліба. Подія виникла у 2006 році за ініціативи Міжнародного об’єднання пекарів та кондитерів.

Вважається, що хліб з’явився п’ять тисяч років тому у Стародавньому Єгипті. Згодом хліб почали випікати у Стародавній Греції та Римській імперії. Вже на той момент були відомі більше 30-ти різноманітних сортів хліба.

Тривалий час білий хліб вважався ледь не делікатесом і був доступний лише заможним людям. Бідняки вживали чорний та сірий хліб.

Сьогодні, як і в усі часи, в будь-якій країні світу хліб та хлібобулочні вироби  користуються незмінною любов’ю. Люди різних національностей завжди дбайливо ​​ставилися до хліба. Йому відводилося найпочесніше місце на столі, він був і залишається символом життя.

Цікаві факти про хліб

Хліб – один з небагатьох продуктів, який вживають щодня у всьому світі. Ми ставимося до хліба, як до чогось звичайного і навіть буденного. Втім недарма є приказка «Хліб – усьому голова». Цікаві факти про цей продукт – далі в матеріалі.

1. Стародавні римляни дуже цінували хліб і людей, які його готують. Саме тому раби, які вміли випікати хліб, коштували, як вправні гладіатори. Хліб був настільки важливий для єгиптян, що його використовували як готівку, а Стародавні греки вміли випікати понад 80 видів хліба, ще 2500 року до н.е.

2. Люди вживають у їжу пшеницю вже понад десять тисяч років. Колись розтерті зерна пшениці змішували з водою і отриману суміш тонким шаром випікали на камінні, так готували перші хлібні коржі. Це тривало доти, поки в тісто не потрапили дріжджі. Саме за допомогою дріжджів тісто піднімається і стає пухким, а після випікання отримуємо звичний нам хліб.

3. На островах Океанії важливе джерело їжі – хлібне дерево. З сушеної м’якоті плодів хлібного дерева роблять тісто та випікають своєрідні млинці.

4. З одного зернятка отримуємо приблизно 20 міліграмів борошна, для випікання одного буханця потрібно борошна з приблизно 10 тисяч зернят.

5. Загальний об’єм води, яку використовують для вирощення пшениці та виготовлення однієї хлібини, – понад 1600 літрів.

6. За різними підрахунками, люди у світі з’їдають понад 9 мільйонів хлібин щодня.

7. Англійські вчені підрахували, що у Великобританії понад 60% борошна використовують для приготування хліба, а 32% хліба викидають.

8. Усі знають про корисні властивості житнього хліба, проте мало кому відомо, що довго жито, яке росло на полях ячменю і пшениці, вважали бур’яном.

9. Сім’я з чотирьох осіб може прожити 10 років за рахунок хліба, отриманого на одному акрі (0,4 га) пшениці.

10. Якщо їсти бутерброд на сніданок, обід і вечерю, вам знадобиться понад два місяці, щоб з’їсти кількість хліба, виробленого з 10 кг зерна.

11. Сучасний комбайн за 5 секунд збирає кількість пшениці, достатню для випікання понад 35 хлібин.

12. Білий хліб з очищеного борошна містить значно менше білків, клітковини, вітамінів та мінералів, ніж хліб з цільних зерен. Хліб з цілісних злаків багатий на антиоксиданти і знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, ожиріння та діабету.

Вислови про хліб

В наш час деякі народні традиції, пов’язані з випіканням хліба, забуті, але любов до хліба супроводжуватиме людей завжди.

Існує безліч висловів та приказок про хліб:

Багато снігу — багато хліба.

Без солі, без хліба—немає обіда.

Без хліба —не обід; без капусти — не борщ.

Весна днем красна, а на хліб пісна.

Глибше орати — більше хліба мати.

Давайте, що попало, як не хліб, то сало.

Де оре сошка, там хліба трошки.

Держи хліб на обід, а слово на одвіт.

Дурне й сало без хліба!

Житній хліб —пирогів дід.

Зима без снігу — літо без хліба.

На чорній землі білий хліб родить.

Не буде хліба, не буде й обіда.

Джерело: Укрнет

Залиште свій коментар