Сьогодні, 16 жовтня, відзначається Всесвітній день хліба. Подія виникла у 2006 році за ініціативи Міжнародного об’єднання пекарів та кондитерів.
Вважається, що хліб з’явився п’ять тисяч років тому у Стародавньому Єгипті. Згодом хліб почали випікати у Стародавній Греції та Римській імперії. Вже на той момент були відомі більше 30-ти різноманітних сортів хліба.
Тривалий час білий хліб вважався ледь не делікатесом і був доступний лише заможним людям. Бідняки вживали чорний та сірий хліб.
Сьогодні, як і в усі часи, в будь-якій країні світу хліб та хлібобулочні вироби користуються незмінною любов’ю. Люди різних національностей завжди дбайливо ставилися до хліба. Йому відводилося найпочесніше місце на столі, він був і залишається символом життя.
Цікаві факти про хліб
Хліб – один з небагатьох продуктів, який вживають щодня у всьому світі. Ми ставимося до хліба, як до чогось звичайного і навіть буденного. Втім недарма є приказка «Хліб – усьому голова». Цікаві факти про цей продукт – далі в матеріалі.
1. Стародавні римляни дуже цінували хліб і людей, які його готують. Саме тому раби, які вміли випікати хліб, коштували, як вправні гладіатори. Хліб був настільки важливий для єгиптян, що його використовували як готівку, а Стародавні греки вміли випікати понад 80 видів хліба, ще 2500 року до н.е.
2. Люди вживають у їжу пшеницю вже понад десять тисяч років. Колись розтерті зерна пшениці змішували з водою і отриману суміш тонким шаром випікали на камінні, так готували перші хлібні коржі. Це тривало доти, поки в тісто не потрапили дріжджі. Саме за допомогою дріжджів тісто піднімається і стає пухким, а після випікання отримуємо звичний нам хліб.
3. На островах Океанії важливе джерело їжі – хлібне дерево. З сушеної м’якоті плодів хлібного дерева роблять тісто та випікають своєрідні млинці.
4. З одного зернятка отримуємо приблизно 20 міліграмів борошна, для випікання одного буханця потрібно борошна з приблизно 10 тисяч зернят.
5. Загальний об’єм води, яку використовують для вирощення пшениці та виготовлення однієї хлібини, – понад 1600 літрів.
6. За різними підрахунками, люди у світі з’їдають понад 9 мільйонів хлібин щодня.
7. Англійські вчені підрахували, що у Великобританії понад 60% борошна використовують для приготування хліба, а 32% хліба викидають.
8. Усі знають про корисні властивості житнього хліба, проте мало кому відомо, що довго жито, яке росло на полях ячменю і пшениці, вважали бур’яном.
9. Сім’я з чотирьох осіб може прожити 10 років за рахунок хліба, отриманого на одному акрі (0,4 га) пшениці.
10. Якщо їсти бутерброд на сніданок, обід і вечерю, вам знадобиться понад два місяці, щоб з’їсти кількість хліба, виробленого з 10 кг зерна.
11. Сучасний комбайн за 5 секунд збирає кількість пшениці, достатню для випікання понад 35 хлібин.
12. Білий хліб з очищеного борошна містить значно менше білків, клітковини, вітамінів та мінералів, ніж хліб з цільних зерен. Хліб з цілісних злаків багатий на антиоксиданти і знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, ожиріння та діабету.
Вислови про хліб
В наш час деякі народні традиції, пов’язані з випіканням хліба, забуті, але любов до хліба супроводжуватиме людей завжди.
Існує безліч висловів та приказок про хліб:
Багато снігу — багато хліба.
Без солі, без хліба—немає обіда.
Без хліба —не обід; без капусти — не борщ.
Весна днем красна, а на хліб пісна.
Глибше орати — більше хліба мати.
Давайте, що попало, як не хліб, то сало.
Де оре сошка, там хліба трошки.
Держи хліб на обід, а слово на одвіт.
Дурне й сало без хліба!
Житній хліб —пирогів дід.
Зима без снігу — літо без хліба.
На чорній землі білий хліб родить.
Не буде хліба, не буде й обіда.
Джерело: Укрнет