У прикордонників Білгород-Дністровського загону є військовий капела

Слово “капелан” сьогодні не нове у нашій країні. Капелан – це священик у військовій частині. Основна роль капелана – забезпечення реалізації релігійних потреб військовослужбовців.

У минулому 2017 році в Білгород-Дністровському прикордонному загоні, як і в багатьох військових частинах України, була введена посада капелана.

Військовий капелан прикордонників Білгород-Дністровського загону – протоієрей Іван Васильович Гуменюк. Серед військових частин Білгород-Дністровського, та й взагалі півдня Одещини, на даний час отець Іван – єдиний капелан. Його роль у військовому колективі досить важлива. Він одночасно є і священиком, і психологом, і товаришем.

Багато військових, враховуючи специфіку служби, не завжди мають час відвідувати церкву. На території загону збудована та діє каплиця святого рівноапостольного князя Володимира Великого УПЦ КП (у нашому місті одна така, саме Київського Патріархату), двері якої відчинені не лише для військових, але й для усіх вірян.

Кожен храм по-своєму унікальний. Наша каплиця теж має свою особливість – вона повністю збудована із дерева (смереки). Її будівництво тривало досить швидко, буквально за півроку в ній вже повноцінно проводились Богослужіння. Каплиця була освячена у травні 2018 року. В цьому маленькому храмі вже хрестили дітей, проводили обряд вінчання. Зовні каплиця дуже приваблива, а знаходячись всередині, відчувається домашній затишок.

Отець Іван особисто проводить Богослужіння, різні релігійні обряди, опікується моральним і духовним станом прикордонників, їхніх родин, турбується про їхній психологічний комфорт та душевний спокій.

Іван ІВАНЧУК,

помічник начальника Білгород-Дністровського прикордонного загону – начальник прес-служби.

Залиште свій коментар