Жінка 27 років вживала в’яленого ляща
25-го січня в Одеській області зареєстровано перший в цьому році випадок ботулізму.
Фахівцями ДУ “Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України” проведено епідеміологічне розслідування даного випадку та встановлено, що потерпіла, жінка 27 років, вживала в’яленого ляща, якого отримала через замовлення в інтернеті. Буквально через декілька годин відчула себе зле: відчувались болі в животі, загальна слабкість, підвищилась температура. Каретою швидкої допомоги була госпіталізована до КНП «Одеська міська клінічна інфекційна лікарня», де їй було поставлено діагноз: «Ботулізм, стан важкий», надане необхідне симптоматичне лікування та введено протиботулінічну сироватку. Хвора продовжує лікування.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.
Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середовищі, в якому немає або недостатньо кисню), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 15-30 хвилин руйнується повністю. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.
Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в продуктах домашнього приготування: солоній і копченій рибі, м’ясній тушонці, коннсервованих грибах і овочах.
Характерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.
Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів.

Надалі з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.






Джерело: ДУ “Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України”