Трагічний епізод нашої історії

У Роздільній вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Розпочалися заходи з покладання квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченкові, після чого керівництво та активна громадськість завітали до фойє Роздільнянського Палацу культури. Саме там було організовано та відкрито експозицію-діораму «Небесна сотня: епізод нашої історії» з елементами одного пережитого дня на Майдані.

 

З прапорами та патріотичним настроєм усі присутні мали змогу поринути в атмосферу Майдану 2013-2014 років. Допоміг у цьому голова громадської організації «Громада Роздільнянщини» Володимир Василенко.

Володимир Миколайович був безпосереднім учасником Майдану та згадав ті часи, коли вся Україна об’єдналась навколо спільного бажання – бути частиною європейського суспільства.

  • Розуміючи, що відбувається у Києві після відмови тодішнього президента підписати угоду про Асоціацію з Європейським Союзом, прийняв для себе однозначне рішення – їду на Майдан у Київ. Одягнув вишиванку, взяв із собою державний прапор і вирушив до столиці. Вразила згуртованість та організованість кожного від питань щоденного плану дій до побутових питань. Ми ходили до головних установ держави, проводили акції протесту, аби домогтися європейського вибору держави. І щодня вірили, що нас почують, що ми достукаємось до влади. Але марно… Почали працювати правоохоронні органи, нещадно та зухвало. За ними були так звані «тітушки», які, прикриваючись правоохоронцями, провокували майданівців на бійки. Перші загиблі Майдану були вже 18 лютого.

Як зазначив Володимир Миколайович, під час невеличких пауз буремних подій Майдану на Європейській площі Києва, на базі «Українського дому» було створено так званий центр творчості українців – «Мистецька Сотня», де декламували вірші, розписували картини, співали пісні, створювали музичні композиції. Наш Володимир Василенко, враховуючи свої навички диригента, організував хорову капелу під символічної назвою «Майдан». Прославляючи українську пісню, аматори народного мистецтва домагалися піснею достукатися до сердець можновладців.

У вітальній залі Роздільнянського Палацу культури вміщено фото кожного загиблого захисника та борця за свободу та європейський вибір, щити, шини та баки, які не лише зігрівали людей, а й допомагали оборонятися. Присутні мали змогу переглянути відео часів Майдану, послухати пісні та промовити спільну молитву.

Залиште свій коментар