Смажене насіння «Karpov» шукайте на полицях магазинів міста та району

Пам’ятаєте, як колись всі вільні місця біля продовольчих магазинів були зайняті бабусями, які продавали насіння в паперових кульках, жуйки та інші дрібниці. Такий бізнес стареньким доводилося освоювати, як додатковий прибуток до мізерних пенсій.

Раніше сире насіння купували на найближчому оптово­роздрібному ринку, потім мили його. Після цього на газову конфорку ставилася найбільша пательня. Насіння, смажене бабусями таким способом, було дійсно смачним. Воно піддавалося контролю високого рівня. Однак час не стоїть на місці. Виробництво смаженого насіння вийшло на новий рівень.

Не так давно ми не могли собі уявити, що ринок смаженого насіння соняшнику набере таких обертів, і вже сьогодні варто констатувати, що виправдалися оптимістичні припущення в цій галузі. Все більшою популярністю користується фасоване смажене насіння соняшнику. Неможливо сперечатися з тим, що ця продукція є дуже корисною для різних категорій населення. Воно містить масу таких корисних для людини речовин, як вітаміни груп А, В, D і Е, цинк, магній, а також ненасичені жирні кислоти. Вживання в їжу цього продукту сприяє зниженню рівня холестерину в крові, прискорює процес регенерації шкірних покривів, покращує стан волосся, а також надає заспокійливу дію на нервову систему людини, що дозволяє, наприклад, легше впоратися з відмовою від куріння. Тому таке виробництво не тільки не завдасть шкоди чиємусь здоров’ю, але й буде корисним.

Водночас, дуже маленька частка підприємців глибоко вивчає суть питання, а на поверхні такий легкий і доступний прибуток здається дуже сумнівним. Це і змушує бізнесменів відмовлятися від дійсно цікавих пропозицій, втрачаючи можливість опинитися на цьому сприятливому у всіх аспектах ринку. Але це не в нашому випадку. Підприємець Вадим Жосан, спільно зі своїм партнером Петром Миговим, які мешкають у с. Виноградар, не побоялися спробувати себе у цьому, досить молодому, але перспективному бізнесі. Редакція поцікавилась у Вадима Жосана, як працює єдине у Роздільнянському районі виробництво фасованого смаженого насіння соняшнику.

­ Пане Вадиме, як виникла ідея займатися виробництвом смаженого насіння?

 До цього моя діяльність була пов’язана із сільським господарством, обробкою землі тощо. Потім, не відчуваючи сталого прибутку від цієї діяльності, яка, зазвичай, залежить від погодних умов, виникла ідея зайнятися виробництвом смаженого насіння. Тим паче, були знайомі, обізнані в цій справі, з ким можна було порадитись та налагодити виробництво.

­ Як давно займаєтесь виробництвом?

­ Займаємось не так давно ­ з травня поточного року. Визначивши фінансові пріоритети, оформивши всю необхідну документацію, придбали відповідне фірмове обладнання вітчизняного виробництва. Воно розраховане на невеликі об’єми, скажімо так – для починаючих.
У принципі, цього поки достатньо. Привели до ладу приміщення, яке відповідає усім вимогам. Запатентували торгову марку «Карпов», отримали відповідний штрих­код, визначились із обгорткою та запустили процес виробництва.

­ Чи має значення ґатунок насіння? Якому надаєте перевагу?

­ Загалом, ґатунок насіння соняшнику не є основним критерієм. Зазвичай, ми купуємо насіння «лакомка» по декілька мішків на пробу. Смажимо його і, якщо виходить смачно, замовляємо більші об’єми та запускаємо в виробництво.

­ Які види смаженого насіння виробляєте?

­ Наразі виробляємо насіння «Premium» та «Original» класу, залежно від фракції, об’ємом 120 та 170 грамів. А нещодавно запустили у виробництво солоне смажене насіння.

­ Насіння власного виробництва використовуєте?

­ На даний момент, ні. Розглядаємо таку можливість, але наразі ­ це дещо трудомісткий процес, адже необхідно витрачати чимало ресурсів, аби забезпечити відповідний догляд за цією сільськогосподарською культурою.

­ Де реалізуєте свою продукцію?

­ Наразі ведеться активна робота щодо налагодження співпраці з торговими точками. Сьогодні власними силами вже покриваємо Роздільнянський район, частину Біляївського та Великомихайлівського районів. Буває, натрапляємо на недобросовісних партнерів, але це бізнес, і від нього можна очікувати чого завгодно.

­ Які плани на найближчу перспективу щодо розвитку?

­ Планів чимало. В першу чергу, плануємо розширити ринок реалізації нашої продукції, хоча рівень конкуренції, особливо великих підприємств, високий. Водночас, приємно відзначити той факт, що наше смажене насіння до вподоби покупцям. Крім того, ціна відповідає якості. Сподіваємось, що вже найближчим часом відчуємо перші показники рентабельності цього бізнесу.

­ Дякую за розмову, бажаю процвітання Вашій справі!

Тож, підтримуймо вітчиз­няного виробника! Шукайте на полицях магазинів міста та ра­йону смажене насіння «Karpov».

Наталя БУКОВСЬКА

 

Залиште свій коментар