Алкоголь та ризик інсульту: чи взаємопов’язані ці речі?

Що більше алкоголю людина вживає, то більший її ризик інсульту. Йдеться і про регулярний вжиток алкоголю, і про нерегулярні, але значні його дози – безпечної дози алкоголю не існує.
Алкоголь збільшує ризик інсульту і безпосередньо, і опосередковано, зокрема:
☛ Вживання алкоголю збільшує артеріальний тиск, а гіпертензія це причина половини всіх інсультів.
☛ Алкоголь руйнує здатність судин розширюватися при зростанні об’єму крові (ендотелійна дисфункція). Це закладає підвалини для подальшої хронічної гіпертензії.
☛ Вживання алкоголю може стати причиною миготіння (фібриляції) передсердь, а це в п’ятеро разів збільшує ризик ішемічного інсульту.
☛ На додачу, алкоголь спотворює дію ліків для запобігання тромбозам (антикоагулянтів) та препаратів при миготінні передсердь. Це теж може завершитися інсультом.
☛ Алкоголь пошкоджує клітини печінки, і, як наслідок, печінка може утворювати недостатньо факторів згортання крові. А це – істотний ризик крововиливів у мозок, при наявності вже “пошкоджених” судин.
☛ Споживання алкоголю часто йде у складі нездорового патерну поведінки, що включає також і куріння, малоактивний спосіб життя, незбалансованого харчування чи недотримання лікарських призначень. Це все робить свій внесок в зростання ризику інсульту.
❗ Безпечної дози алкоголю не існує. Бажаєте зберегти здоров’я – повністю відмовтеся від алкоголю.
Джерело:  Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб

Залиште свій коментар