Вишиванка цвіте над Україною, с. Кам’янка

Зі знання свого родоводу, історії рідного краю починається людина. Мамина пісня, батьківська хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, добре слово сусіда, незамулена криниця – усе це родовідна пам’ять, наша історія, наші символи. Серед символів, без яких немислима українська нація, є вишивана сорочка. У ЗОШ с. Кам’янка був проведений захід, присвячений вишиванці. Святковий зал був прикрашений рушниками, вишиванками, зразками українських костюмів. На наше шкільне свято завітали дорогі гості – вихованці дитячого садочка зі своїми вихователями, сільський бібліотекар Олена Токар.

Свято розпочалося піснею «Україна вишиванка», у виконанні Діани Карпової. Вікторія Шапка, Тетяна Сафронова, Зорислав Курносов, Олександр Константинов, Дарія Мазуренко розповідали про те, як українці шанують одяг, особливо вишиту сорочку, про історію народної вишивки на Україні, яка своїм корінням сягає у глибину віків. Сорочці наші пращури поклонялися як оберегу, чарівній силі. Народна мудрість залишила нам багато прислів’їв та приказок, присвячених вишиванці. Сорочки призначалися для буденної роботи, свята, весілля. Існував звичай дарувати нареченому вишиванку. Володимир Юрга вразив присутніх майстерним і щирим виконанням пісні «Яка у тебе гарна вишиванка». На святі звучали також пісні «Вишиваночка» (Людмила Піляєва), «Вишиванка доля» (Діана Карпова). Дівчатка 6 класу Ксенія Ковальчук, Олександра Зубкова, Дарія Зінчук та Оксана Руда порадували учасників свята піснею «Мамина сорочка». Учениця 3 класу Олександра Петровська, разом з маленькою сестричкою Марією, вихованкою дитячого садочка, подарували своїй прабабусі, яка була присутня на святі, пісню «Бабусина вишиванка». А потім дівчатка, підбігши до своєї любої бабусі, подякували їй за ті вишиванки, які вона вишила для них. Танцювальний гурт третьокласниць виконали чудовий танок на мотив пісні «З вечора тривожного», під час якого солістка Анастасія Христова нібито вишивала неповторну вишиванку. Але чи не найбільше запам’ятався присутнім своєю емоційністю і безпосередністю виступ наших маленьких гостей з Кам’янського дитячого садочка, які розповіли нам чимало гарних віршів про вишиванку та виконали чудову патріотичну лічилочку.

Завершилося свято піснею «Вишиванко, моя вишиванко», яку виконала Ольга Вдовиченко. Побачене і почуте на цьому заході надовго закарбується в юних серцях наших дітей, пробуджуючи в них любов і щирий інтерес до історії, культури, традицій і звичаїв нашої прекрасної Батьківщини. Кожен з них, вдивляючись у неповторний узор української вишивки, навчиться читати в тих загадкових знаках віковічні заповіти і прагнення нашого народу.

Вишиванка – біль на п’єдесталі,

Слава, воля, єдність, віра – ми.

Журавлем курличе, кличе далі,

Стелить вирій взорами-крильми.

Тетяна Кирєева, заступник директора школи з виховної роботи Кам’янської ЗОШ.

Залиште свій коментар