Від кого і коли чекати допомоги мешканцям багатоповерхівки? Продовження теми

Нещодавно редакція медіа «Вперед» опублікувала матеріал під назвою: «Від кого і коли чекати допомоги мешканцям багатоповерхівки?», де мова йшла про необхідність проведення ремонту даху багатоквартирного будинку за адресою: м. Роздільна, пров. Незалежний, 2 (матеріал можна переглянути за посиланням.)

З метою отримання коментарів від керівництва громади, на засіданні сесії Роздільнянської міської ради проблемне питання мешканців багатоповерхівки порушила депутатка міськради Наталія Буковська. До речі, задля покращення якості обслуговування житлового фонду, проведення роз’яснювальної роботи серед співвласників, пані Наталією було надіслано звернення на міського голову (лист від 18 лютого 2022 року) щодо необхідності розробити програму підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Ця програма допомогла б провести роз’яснювальну роботу серед керівників кооперативів, розв’язати першочергові проблеми та надати можливість участі об’єднань співвласників у впровадженні проєктів за рахунок коштів державного бюджету, грантових коштів та інших форм фінансової підтримки. Як зазначив заступник міського голови Микола Петровський, така програма була розроблена та погоджена юридичним відділом, однак так і не була затверджена через повномасштабне вторгнення рф та визначення нових пріоритетів через це. 

Як зазначив міський голова Валерій Шовкалюк під час пленарного засідання, прийняття даної програми не на часі: «Наразі в громаді це не єдина проблемна багатоповерхівка, є й такі, що знаходяться на балансі міської ради, але відремонтувати їх ми не маємо можливості через відсутність коштів. Крім того, у зв’язку з воєнним станом, внесенням низки змін до Бюджетного кодексу, прийнятим розпорядженням начальника Одеської ОВА, витрачати бюджетні кошти треба першочергово на розв’язання соціально-значущих проблем.  На будинок по пров. Незалежний, 2 ми вже двічі виділяли кошти. Востаннє відділом соціальної політики Роздільнянської міської ради всім родинам    членам ОСББ «Будівельник» (20 заявок) було виплачено матеріальну  допомогу на вирішення соціально-побутових питань у зв’язку з форсмажорними обставинами – руйнування даху багатоквартирного будинку на загальну суму 100 000,00 грн. (100 000,00 грн – зібрали співвласники багатоповерхівки, а загальний обсяг витрат для усунення проблеми складає 450 тис. грн., – авт.) Інших варіантів для надання допомоги наразі немає. Тож міська рада не може прийняти місцеву цільову програму підтримки ОСББ до завершення воєнного стану». 

Думку щодо недоцільності прийняття програми підтримки ОСББ висловила й деякі депутати, зауваживши, що це приватна власність мешканців цієї багатоповерхівки, тому вони власними силами та за власні кошти мають усувати житлово-комунальні проблеми їхнього будинку.

На жаль, додаткової допомоги людям годі чекати, але ж ми все ж таки громада і проблеми маємо  розв’язувати разом, а влада в цьому сприяти. Тим більше, як було зазначено, там проживають сім’ї військовослужбовців, які наразі воюють проти ворога на фронті, а їхнім рідним доводиться воювати за дах над головою, який не має протікати.

Мешканці багатоповерхівки звертаються до людей доброї волі з проханням допомогти у вирішенні їхнього питання матеріально.

Номер картки 5168745130914440 (Ольга Твердохліб).

Залиште свій коментар