Чим підгодувати розсаду, щоб вона швидше пішла в ріст і не хворіла? Виявляється, таке добриво є на кожній кухні, де п’ють чай або каву.
Спитий чай і кавова гуща мало де використовуються. Можливо, вряди-годи з кавової гущі зроблять скраб. У спитої заварки взагалі немає шансів – одразу у відро для сміття. Але у досвідчених городників таке добро не пропадає.
Чайна заварка і кавова гуща для розсади – що вони дають
Є кілька причин, навіщо рослинам потрібна використана чайна заварка і кавова гуща:
- До складу кавової макухи і використаного чаю входять органічні речовини – потрапляючи в грунт, вони розкладаються і збагачують його. Деякі городники додають залишки кави і чаю в компостну купу: з часом вони перегнивають і виходить гарне добриво для рослин.
- У кавових зернах міститься азот і калій – вони необхідні рослинам для росту і розвитку.
- Використана чайна заварка робить ґрунт пухким, повітро- і водопроникним.
- Якщо додати чайну заварку при посадці рослин, то вони будуть більш міцними і стійкими до різних захворювань.
- Чайна заварка і кава містять кофеїн – він відлякує слимаків і шкідників, достатньо посипати кавовою гущею навколо рослин.
Важливо: чай може пересушувати ґрунт, тому потрібно стежити за вологістю грунту. А кава – може закислити його, в цьому випадку потрібно при необхідності внести золу в якості розкислювача.
Добриво для розсади – як використовувати кавову гущу і заварку
Використовувати спиту заварку і кавову гущу як добриво для розсади дуже просто. При посадці розсади додайте на дно стаканчика щіпку використаної висушеної заварки, а кавову гущу змішайте з ґрунтом – рослини не будуть хворіти.
Важливо: перед тим як застосовувати заварку, її потрібно висушити, а кавову гущу прожарити на сковорідці або в духовці.