Салат з огірків «Пікантний»
ІНГРЕДІЄНТИ: огірки – 5 кг, ліпше брати рівні однакові плоди середнього розміру; цукор – 1 склянка; олія – 1 склянка; столовий оцет (9 %) – 1 склянка; сіль – 3 ст. л.; часник – 2 ст. л. (пропустити через часничницю); гіркий перець – 1 стручок або половинка; чорний мелений перець (або суміш перців) – 1 ч. л. без гірки. Із вказаної кількості виходить приблизно 6,5 л салату на зиму. Для консервації варто використовувати півлітрові банки.
ПРИГОТУВАННЯ: Огірочки добре промити, видалити хвостики, скласти в каструлю та доверху залити холодною водою. Дати постояти приблизно 3 години. Після цього огірки потрібно акуратно розрізати на 4 частини вздовж, а потім навпіл. Якщо вони маленькі, можна ділити їх просто на половинки. Складаємо огірки в каструлю, висипаємо туди ж інші інгредієнти. Ретельно перемішуємо та залишаємо маринуватися на 2,5–3 години. За цей час огірки просочаться і пустять сік. Після цього розкладаємо в банки, легенько струшуючи, щоб вони щільніше вляглися. Заливаємо розсолом, що утворився, – його в каструлі буде досить багато. На дно великої каструлі слід постелити вафельний рушник, поставити туди банки, накриті кришками. Каструлю залити водою, трохи не доходячи до країв банок. Закип’ятити воду, а потім стерилізувати банки близько 10 хвилин. Більше не треба, бо огірочки не будуть хрусткими. Банки дістати, закупорити та перевернути.
Салат з баклажанів
ІНГРЕДІЄНТИ: баклажани – 1 кг; солодкий болгарський перець – 1 кг; помідори – 2 кг; цибуля – 0,5 кг; цукор – 3 ст.л.; сіль – 1 ст. л.; столовий оцет (9 %) – 50 мл; олія – 200 г. Цього вистачить для приготування 4 л салату.
ПРИГОТУВАННЯ: Тверді овочі нарізаємо великими шматками. Висипаємо солодкий перець і цибулю у глибоку каструлю, наливаємо олію та ставимо на невеликий вогонь. Поки перець і цибуля тушкуються, готуємо однорідне пюре з очищених помідорів – тремо їх на дрібній тертці або перемелюємо блендером. Коли овочі в каструлі стануть м’якими, додаємо пюре, баклажани, цукор і сіль. Усе перемішати, довести до кипіння та тушкувати близько 30 хвилин. Після цього налити оцет, тушкувати ще 10 хвилин і знімати. Гарячий салат розкладаємо у стерильні банки, закриваємо кришками і ставимо догори дном до цілковитого охолодження.
Салат з кабачків
ІНГРЕДІЄНТИ: кабачки – 3 кг; цибуля – 1,5 кг; морква – 1,5 кг; олія – 1 склянка; столовий оцет (9 %) – 1 склянка; часник – 7–8 зубків; сіль – 3 ст.л.; цукор – 5 ст.л.; чорний мелений перець – 1 ст.л. Із цієї кількості вийде приблизно 5,5 л салату.
ПРИГОТУВАННЯ: Цибулю з кабачками промиваємо, очищаємо, нарізаємо великими кубиками. Моркву натерти на грубій тертці. У велику каструлю налити олію та висипати цибулю, спасерувати на повільному вогні, постійно перемішуючи. Висипаємо моркву та смажимо 10 хвилин. Потім висипаємо кабачки і смажимо ще 15 хвилин. Далі додаємо інші інгредієнти, крім оцту, і тушкуємо під кришкою приблизно півгодини на маленькому вогні. Додаємо оцет, ще хвилина — і знімаємо. Розкладаємо салат у банки та закупорюємо, даємо охолонути під покривалом.
Салат з рисом
ІНГРЕДІЄНТИ: помідори – 3 кг (без шкірки); болгарський перець – 1 кг; ріпчаста цибуля – 1 кг; морква – 1 кг; рис (промитий, сирий) – 1 склянка; сіль – 2 ст.л.; цукор – 1 склянка; олія – 300 г; столовий оцет (9 %) – 50 мл. У вас вийде приблизно 5 л салату.
ПРИГОТУВАННЯ: Овочі миємо та нарізаємо: цибулю – півкільцями, перець – соломкою, моркву тремо на грубій тертці. Помідори перекручуємо на м’ясорубці. Змішуємо овочі в каструлі та ставимо на середній вогонь. Довести до кипіння, а потім варити на слабкому вогні близько 20 хвилин, прикривши кришкою. Додаємо рис та інші інгредієнти, крім оцту. Тушкуємо 35 хвилин (до готовності рису), потім вливаємо оцет і варимо ще 5 хвилин. Лечо розкладаємо в банки і закриваємо. Ставимо догори дном і тепло вкутуємо до цілковитого охолодження.
Салат з капусти
ІНГРЕДІЄНТИ: капуста – половина качана; морква середня – 2–3 штуки; цукор – 2 ст. л.; сіль – 2 ст. л.; перець духмяний горошком – 5–7 штук; столовий оцет (9 %) – 2 ст. л.; насіння кропу – 1 ч. л.
ПРИГОТУВАННЯ: Капусту й моркву очищаємо , шаткуємо, мнемо руками до появи соку. Додаємо насіння кропу й залишаємо стояти приблизно на 30 хвилин. Тим часом готуємо розсіл. У літр води кладемо горошинки перцю, висипаємо цукор і сіль, доводимо до кипіння, а потім додаємо оцет і вимикаємо. Капусту з морквою щільно розкладаємо в банки доверху, потім заливаємо маринадом. Банки із салатом стерилізуємо у воді близько 10 хвилин, потім тепло вкутуємо до цілковитого охолодження. Зберігати салат потрібно в темному холодному місці.
Салат з перцю
ІНГРЕДІЄНТИ:болгарський перець – 2–3 кг; лимонна кислота – 3–5 г; цибуля (дрібна) – 15 шт.; перець чорний горошком – 5 шт.; перець духмяний горошком – 5 шт.; корінь селери – 1 шт.; гірчиця (насіння) – 1 ч.л.; столовий оцет (9 %) — 180 мл; цукор – 25 г; сіль – 10 г; вода – 1 літр.
ПРИГОТУВАННЯ: Перець і селеру очистити, промити й нарізати смужками. Цибулю дрібно нарізати. Закип’ятити маринад (вода, сіль, цукор, перець, оцет), зварити в ньому селеру, поки вона не стане м’якою. Потім овочі та спеції розкласти в банки, залити гарячим маринадом і поставити для стерилізації у воду (приблизно 30 хвилин у літрових банках). Готовий салат униз кришкою залишити під теплим покривалом.
Салат «Вітамінний»
ІНГРЕДІЄНТИ: капуста, огірки, помідори, морква, солодкий перець – по 1 кг; масло вершкове несолоне – 100 г; сіль – 1,5 ст. л.; цукор – 2 ч. л.; столовий оцет (9 %) – 150 мл.
ПРИГОТУВАННЯ: Овочі промити, капусту та моркву пошаткувати, перець з огірками та помідорами нарізати великими шматками. Додати сіль, цукор, масло, оцет, добре перемішати й поставити на вогонь. Після закипання варити ще 5 хвилин, потім швидко розкласти у стерильні банки, укутати та залишити до цілковитого охолодження.
Зберігати в холодному місці. Салати взимку – це джерело вітамінів і різноманітних смакових відчуттів. Не відмовляйтеся від гастрономічного задоволення. Заготівля салатів на зиму не забере багато часу, зате потім вони допоможуть урізноманітнити раціон.