Торгівля людьми – проблема сьогодення

Торгівля людьми є дуже прибутковим бізнесом. У наш час   це найшвидше зростаюча злочинна індустрія у світі. Загальний річний дохід від торгівлі людьми становить від 5 до 9 мільярдів USD. Рада Європи констатує, що торгівля людьми досягла масштабів епідемії за останні десять років, з річним глобальним ринком близько 42,5 млрд USD. За оцінками ООН, близько 2,5 млн осіб із 127 різних країн є об’єктом торгівлі людьми в усьому світі.

Торгівля людьми тягне за собою експлуатацію людини через працю або комерційний секс. Жертвам торгівлі людьми не дозволяється куди-небудь відбути до прибуття на місця призначення. Вони утримуються проти їхньої волі із застосуванням актів насильства, їх примушують працювати або надавати послуги торговцям або іншим особам. Роботи або послуги можуть включати в себе будь-що – від кабальної або примусової праці до комерційної сексуальної експлуатації.

Запам’ятайте і розкажіть своїм рідним та друзям дев’ять правил безпеки:

  1. Не вірте рекламі фірми, яка не відповідає вимогам законодавства України (не вказує повної назви фірми, її адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав). Торгівці людьми можуть ввести вас в оману, використовуючи: різноманітні фірми-посередники з працевлаштування за кордоном; туристичні, шлюбні та модельні агенції, служби знайомства, агенції шоу-бізнесу; оголошення, рекламу в ЗМІ та Інтернеті; незнайомих людей, а часом навіть ваших родичів, друзів, сусідів, знайомих.2

2.Не ведіть переговори про навчання, працевлаштування чи шлюб наодинці з агентом: запросіть взяти участь у переговорах довірену особу – це може бути ваш юрист або хтось із Ваших близьких; перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном). Таку інформацію ви можете отримати в Державному центрі зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України.

3.Зв’яжіться з посольством країни, куди ви плануєте подорож, та дізнайтесь про правила щодо працевлаштування або навчання іноземців.

4.Особисто оформлюйте пакет документів та самі сплачуйте за послуги. Це не дасть можливості торговцям людьми втягнути вас у боргову залежність або вчинити злочин стосовно інших осіб за вашими документами. Не користуйтеся послугами незнайомих осіб, які пропонують вам допомогу в оформленні виїзних документів, продовженні терміну перебування на території іноземної держави.

Майте на увазі: термін перебування в іноземній країні зазначено у візі; туристична чи гостьова віза не дають право на легальне працевлаштування. Це незаконно.

5.Обов’язково укладайте відповідний контракт, складений зрозумілою для вас мовою у двох примірниках, один з яких залишається у вас.

6.За жодних обставин нікому не довіряйте документів, що засвідчують вашу особу.

7.Обов’язково залиште рідним ксерокопію свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту про навчання чи працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії, а також номер телефону та адресу, де ви збираєтеся зупинитися. Візьміть за правило постійно телефонувати рідним у домовлений день та час. Заздалегідь домовтесь з рідними про «кодове слово» у розмові, на випадок, якщо ви не зможете вільно розмовляти по телефону, перебуваючи під чиїмось наглядом.

8.Зробіть та тримайте при собі копії національного та закордонного паспортів. Це значно спростить процедуру відновлення документів для повернення в Україну.

9.Не ставте себе в залежне положення, приймаючи подарунки або позичаючи гроші

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів внутрішніх справ щодо захисту прав і свобод.

Особа, яка звернулася для встановлення статусу постраждалої від торгівлі людьми, має право на безоплатне одержання: інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа; медичної, психологічної, правової та іншої допомоги незалежно від місця проживання; тимчасового розміщення у закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Іноземець або особа без громадянства, яка звернулася для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми на території України, крім вищезазначеного, має також право на: безоплатне отримання послуг перекладача; тимчасове перебування в Україні в порядку, встановленому законодавством.

Іноземець або особа без громадянства, яка звернулася для встановлення статусу постраждалої від торгівлі людьми на території України, отримує довідку, яка підтверджує факт звернення за встановленням такого статусу і відкриття відповідної процедури та є підставою для реєстрації в територіальних органах спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань міграції.

Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання: інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа; медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги; тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до 3х місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема, у зв’язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі; відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України; одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.

Особа, яка постраждала від торгівлі людьми на території України та громадяни України, які постраждали від торгівлі людьми на території іншої держави, мають однакові права. Надання допомоги особі, яка постраждала від торгівлі людьми, не залежить від: звернення такої особи до правоохоронних органів та її участі у кримінальному процесі; наявності у такої особи документа, що посвідчує особу.

Управління соціального захисту населення РДА.

Залиште свій коментар