Нові засоби примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів

6 лютого 2018 року набув чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» (далі – Закон).

Що ж змінилося?

Головна особливість нововведень закону спрямована на посилення захисту права дитини на належне утримання. Зокрема, нововведенням у частині примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини є застосування до несумлінних батьків нових способів покарання та спеціальних обмежень.

Які обмеження застосовуються до неплатників аліментів ?

У разі виникнення заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, до боржника можуть бути застосовані такі обмеження у праві: виїзду за межі України; керування транспортними засобами; користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії; полювання.

Порядок застосування до неплатників аліментів обмежень

Державний виконавець виносить вмотивовану постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі. Вказана постанова надсилається сторонам для відома не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення.

Яка відповідальність настає за несплату аліментів.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір яких перевищує суму відповідних платежів за три місяці, стягувач має право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинення кримінального правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів. У разі наявності заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, що тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Що таке суспільно корисні роботи та порядок їх призначення?

Суспільно корисні роботи – це виконання особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування. Вказані роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (судею). Суспільно-корисні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами І та ІІ групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років. Якщо ж особа ухиляється від виконання суспільно корисних робіт, то строк невиконаних робіт може бути замінений адміністративним арештом.

Виїзд за кордон дитини без згоди одного з батьків – міф чи реальність?

Законом доповнено статтю 157 Сімейного кодексу України частиною п’ятою такого змісту: «Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців». Тобто, щоб вивезти дитину за кордон без дозволу боржника по аліментах потрібна довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів. Така довідка видається органом державної виконавчої служби у порядку, встановленому законом.

«Дошка ганьби»

Крім того, у Міністерстві юстиції презентували публічний реєстр боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів. До цього реєстру потрапляють особи, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці. Переглянути реєстр можна за посиланням – https://erb.minjust.gov.ua/.

Отже, зміни які вносить закон, торкнулися багатьох аспектів, що дозволить забезпечити належне утримання дітей, які отримують аліменти.

За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2. Тел.: (04853) 5-03-66, 5-04-43.

Марина Кулік, начальник відділу «Захарівське бюро правової допомоги».

Залиште свій коментар