Що їсти, щоб попередити рак
“Правильним харчуванням людство може знизити онкозахворюваність на 30-35 %” – ця фраза лунала ще 30 років тому на науково-практичній конференції в Одеському облонкодиспансері. Зараз здається, що це занижена цифра, оскільки правильне харчування справді здатне творити чудеса. Окрім цього, є продукти харчування, які мають різні корисні властивості, зокрема, і протипухлинну дію. Про них і поговоримо. Давайте вчитися бути здоровими.
Питання виникнення раку вивчають десятиліттями. Звісно, вивчалися і питання харчування у цьому напрямі. Ми поговоримо лише про вітаміни, які містяться в певних продуктах, що впливають на процес виникнення і розвитку пухлин. Цей процес мутацій клітин називають канцерогенез.
Протипухлинні продукти і вітаміни в них:
Морква – вітаміни А, С, Е. У питаннях канцерогенезу морква важлива тим, що крім протипухлинної дії (бета-каротини), вона також має кровотворну дію, що дуже важливо в онкології. Дуже часто хіміотерапія достроково припиняється через недокрів’я. Морква покращує зір, бере участь у регуляції обміну речовин тощо. Корисна та морква, яка вирощується без застосування штучних добрив. Дітям корисно часто вживати моркву.
Картопля – вітаміни А.С.Е.. Картопля містить повноцінний білок з такою ж поживною цінністю та засвоюваністю як і білок яйця та м’яса. Допомагає знизити підвищену кислотність та виразку шлунка. Є скарбом мікроелементів. При набряках 1 кг. відвареної картоплі в мундирі, розділити на шість порцій, істи протягом дня без солі та жиру. Набряки зникнуть.
Хрін – містить вітаміни А, С. Активізує травлення, стимулює роботу підшлункової залози, печінки, нирок, протидіє інфекції, активізує обмін речовин. Доза-20 гр.
Брокколі – вітаміни А,С.Е.. Має виняткові протипухлинні властивості Покращує обмін речовин, водний обмін. Рекомендують варити в невеликій кількості води, під кришкою 6-10 хвилин, додати трохи олії.
Брюссельська капуста – вітаміни А, С, Е. Стимулює гормональну, травну системи, містить дуже багато вітаміну С. Споживати варто, особливо взимку, дітям і дорослим.
Кольорова (цвітна) капуста – вітаміни А,С.Е. Це найлегший для засвоювання овоч. Має протипухлинну дію, дуже корисний у процесі одужання. Залити окропом, варити 8-10 хвилин під кришкою. Використовувати і в салати.
Кольрабі – вітаміни А, С, Е. Має протипухлинну, протисклеротичну дію. Особливо рекомендується дітям.
Білокачанна капуста – вітаміни А, С, Е. Має протипухлинну властивість, попереджає, знижує ризик раку шлунка, товстої і прямої кишки, покращує зір, згортання крові, гальмує склеротичні зміни, рекомендується при променевій хворобі та при зниженій функції щитовидної залози. Містить багато йоду, обережно при хворобах печінки. Призначають її часто при діабеті.
Квашена капуста – вітаміни А, С. Дія така сама. Вживати тільки в сирому вигляді, пити сік, розбавивши кип’яченою водою кімнатної температури. Пропорції 1:1.
Гарбуз – вітаміни А, С. При хворобах нирок та серця виводить воду з токсичними продуктами обміну речовин, проти глистів, має проносну дію. Насіння гарбуза корисне при захворюваннях переміхурової залози.
Диня, кавун – вітаміни А.С. Очищає кров, допомагає одужанню після лікування. Допомагає у боротьбі з хворобою суглобів.
Селера – вітамни А.С.Е. Використовуються коріння та листя, в супах. Сік з коріння, листя, з додаванням моркви та води 1:1, 0,5-1 склянки 3 рази на день є потужним лікувальним засобом.
Спаржа – вітаміни А, С.Е. Існує безліч рецептів з виготовлення страв із спаржі. Дуже корисна виснаженим хворим, особам, які страждають на ожиріння, діабет.
Шпинат – вітаміни А.С.Е. На тлі протипухлинної дії має позитивний ефект при туберкульозі лімфатичних вузлів, екземах, при поганій роботі підшлункової залози та печінки. Особливо його рекомендують у дитячому харчуванні. У шпинаті міститься багато цінних біологічно активних речовин (БАР). Шпинат не можна підігрівати.
Редис, редька – вітаміни А.С. Має майже таку саму дію як і кольбарі. Їстівні також листя цих рослин у вигляді салату. Вони повинні бути постійно в меню, особливо корисні дітям.
Листовий буряк – вітаміни А.С.Е. Лікувальні властивості такі ж, як і у шпинату. Готують його так само. Такі буряки особливо рекомендують дітям, бо вони містять високоякісний білок. У сирому вигляді його не їдять. Варити дуже швидко, стебла можна готувати як спаржу.
Висівки пшеничні, кукурудзяні, рисові вівсяні паростки, паростки проса – вітаміни А.С.Е.Є винятковими протипухлинними засобами.
Джерело: Укрнет