Майже наприкінці літа в Україні святкують професійне свято пасічників – День пасічника України. Цю подію відзначають 19 серпня, коли бджолярі починають підготовку вуликів до зими.
День пасічника України в історії
Професійний день пасічників в Україні є офіційною подією. Згідно з Указом Президента Леоніда Кучми святкується щорічно 19 серпня, починаючи з 1997 р. Мед в Україні цінують за його цілющі властивості та відмінний смак. У цей день в багатьох містах України проходять медові ярмарки.
Цікаві відомості про пасіку
- Зараз у світі існує 48 типів бджолиних сімей. Ці невгамовні трудівники запилюють понад 170 видів рослин.
- Щоб виробити близько півкілограма бджолиного воску, медоносній бджолі треба з’їсти 7-9 кг меду.
- А за все своє життя бджола в середньому робить 1/12 частину чайної ложки меду.
- Для того, щоб назбирати 100 г продукту, бджолі доведеться пролетіти аж 46 тисяч кілометрів.
- У загальному всесвітньому обсязі меду доля українського продукту складає значну частину – кожну сьому тону.
- Сьогодні в Україні нараховується близько 5 мільйонів бджолиних родин.
- У Києві працює Інститут бджільництва імені Прокоповича. В цьому закладі є відділи, співробітники яких займаються розробкою медичних препаратів для бджіл, селекцією, стандартизацією. Саме тут було розроблено перший розбірний рамковий вулик. З його допомогою можна відкачувати мед без порушення сот та вимушеного знищення бджіл. А ще в Україні існує Спілка пасічників для підтримання взаємодії між бджолярами.