Класична дріжджова паска

Паска з кисломолочним сиром без дріжджів

- Перетираємо цукор із лимонною цедрою.
- До м’якого масла додаємо цукор з цедрою, ванільний цукор і збиваємо міксером пару хвилин до пишності.
- Додаємо до масла 2 яйця і 1 жовток по одному яйцю, обов’язково кімнатної температури, щоб масло не розшарувалося.
- Додаємо кисломолочний сир, змішуємо до однорідності.
- Додаємо просіяне борошно, розпушувач, соду, сіль. Перемішуємо на низьких обертах міксера.
- Додаємо сухофрукти (попереньої замочені і просушені). Вимішуємо силіконовою лопаткою.
- Викладаємо тісто у форми (змащувати не потрібно) і добре розрівнюємо.
- Ставимо у розігріту духову до 180° і відразу зменшуємо температуру до 170°.
Випікаємо приблизно 45-55 хвилин, але орієнтуйтеся по своїй духовці.
Паска-крафін
З цієї кількості тіста виходить три середні крафіни.
Інгредієнти:
• борошно – 350 г, • свіжі дріжджі – 20 г (або сухих 7 г), • тепле молоко (35-38°) – 80 мл, • цукор – 100 г, • масло вершкове – 40 г розтопленого та 120 г розм’якшеного, • 1 яйце та 2 жовтки, • 1 чайна ложка цедри апельсина, • сіль – пів чайної ложки, • 30 мл апельсинового соку, • журавлина в’ялена, родзинки – 200 г, • ванільний цукор – 8 г.
Процес приготування:
Готуємо опару. Дріжджі та 1 ч. л цукру від загальної кількості розведіть в теплому молоці, поставте в тепле місце на 10-15 хвилин до підняття пінної шапочки. Тим часом розтопіть 40 г вершкового масла. Залийте окропом сухофрукти, далі просушіть рушником. Яйце, два жовтки, цукор, що лишився, і ванільний цукор збийте міксером у світлу пишну масу.
Замішуємо тісто.
Борошно просійте в миску, змішайте з сіллю, зробіть в ньому поглиблення. Молоко з дріжджами перемішайте та влийте в борошно, туди ж яєчну суміш, сік та цедру апельсина, тепле розтоплене масло, перемішайте. Спершу це можна зробити міксером, далі – руками. Тісто буде липким, але борошна не додавайте, аби не забити його, або зовсім трішки припорошіть зверху. За необхідності змастіть руки олією. Вимішуйте тісто не менше 10 хвилин, поки воно не перестане липнути до рук. Миску змастіть олією, помістіть туди тісто, накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле місце без протягів на 1-1,5 години. Коли тісто підніметься вдвічі, розділіть на три частини, скатайте в кульки, накрийте плівкою і залиште відпочити ще на 10 хвилин.
Розкачуємо рулетики.
Присипте робочу поверхню борошном. Розкачайте першу кульку тіста в дуже тонкий прямокутний пласт. Тісто має просвічуватися, але не рватися. Щедро змастіть пласт розм’якшеним вершковим маслом. Посипте в’яленою журавлиною та родзинками. Цим із задоволенням займалася моя Каролінка. Далі скрутіть все рулетом, накрийте його харчовою плівкою і залиште. Тим часом зробіть все те ж саме і з двома іншими частинами тіста.
Формуємо крафіни.
Перший рулет розріжте гострим ножем посередині уздовж, відступивши пару сантиметрів від краю. Закрутіть спіраллю одну половинку рулету до його початку, як равлик, щоб розріз «дивився» назовні й було видно шари. Другу половинку закрутіть спіраллю, укладаючи поверх першої. Акуратно помістіть кожну пасочку у паперову великодню формочки, чи в ту, якою звикли користуватися, наприклад, силіконову. Форму наповнюйте не більш як на дві третини. Загалом кожна господиня може зорієнтуватися і викладати так, як до вподоби. Накрийте зверху харчовою плівкою і залиште підійти в теплому місці ще на годину.
Випікаємо пасочки.
Добре розігрійте духовку до 200°, випікайте крафіни протягом 10 хвилин, потім зменште температуру до 180° і випікайте до готовності, загалом орієнтовно 35-40 хвилин.