Зупинимо туберкульоз разом!

Протягом останніх років епідемічна ситуація щодо захворюваності на туберкульоз в Україні залишається напруженою. За критеріями ВООЗ, Україна відноситься до країн з високим рівнем захворюваності – понад 30 випадків на 100 тисяч населення. В 1995 році в Україні оголошено епідемію туберкульозу, оскільки кількість хворих перевищила 1 % всього населення.

Щорічно в державі реєструються 40-50 випадків вперше виявленого захворювання на 100 тисяч населення, рівень смертності – від 10 до 15 випадків на 100 тис. населення. В Одеській області у 2017 році показники захворюваності всіма активними формами туберкульозу та смертності становили 99,11 на 100 тисяч населення. У Роздільнянському районі показник захворюваності перевищив обласний показник і склав 119,5 на 100 тис. населення. Показник смертності від туберкульозу дещо нижчий від обласного (10,3 на 100 тис. населення). З початку 2018 року в Одеській області вже зареєстровано вперше виявленого туберкульозу 356 випадків, що становить 15,1 на 100 тис. населення.

24 березня 1882 року Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу, за що вчений отримав Нобелівську премію в галузі медицини у 1905 році. Цей день ВООЗ був оголошений Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом. З 1998 року він отримав офіційну підтримку ООН.

Проведення протитуберкульозних заходів розпочалося в світі ще наприкінці ХІХ – на початку ХХ століть на засадах благодійної діяльності. Вважається, що саме тоді й народилася ідея Дня Білої квітки, як символ здорового дихання, коли в Женеві вперше на вулиці вийшли молоді хлопці та дівчата зі щитами, посипаними квітами білої ромашки. Вони збирали пожертви для лікування хворих на туберкульоз. Потім такі акції стали проходити й в інших європейських країнах, а продаж ромашок привертала увагу населення і приносила протитуберкульозним організаціям додаткові кошти.

З 9 мільйонів осіб у світі, які щорічно захворюють на туберкульоз, 3 мільйони хворих не проходять лікування та інфікують оточуючих. Але необхідно пам’ятати, що туберкульоз виліковний, і робота в цьому напрямку повинна вестися постійно. Тому метою проведення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом є, перш за все, підвищення обізнаності населення про глобальну епідемію цієї хвороби, про методи профілактики і боротьби з нею та об’єднання зусиль по її ліквідації.

Для активного виявлення хворих велике значення має проведення профілактичних флюорографічних оглядів, особливо серед працівників декретованих професій, підприємств усіх форм власності, непрацюючого і сільського населення, так само мігрантів і осіб без певного місця проживання. У 2017 році в Роздільнянському районі методом флюорографії обстежено 20303 мешканці району, що складає 34,7 % від загальної кількості населення. При цьому виявлено 29 осіб хворих на активні форми туберкульозу.

В рамках проведення Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом в Одеській області проводиться комплекс заходів щодо підвищення санітарної освіти населення та залучення громадськості до вирішення цієї проблеми. Не залишайтесь байдужими до проблеми туберкульозу!

Олександр Польський,

лікар-епідеміолог ВП Роздільнянський МРВЛД ДУ «ООЛЦ МОЗ України».

Залиште свій коментар