Проблема безпритульних собак

Собака – найкращий друг людини, але, незважаючи на це, він не перестає бути хижаком. І треба пам’ятати, що тварина буде безпечною тільки тоді, коли в неї будуть повністю відсутні зуби. Не можна довіряти навіть своїм домашнім улюбленцям, а тим паче бродячим псам, бо ми ніколи не дізнаємось, що в них у голові.

Проблема безпритульних собак, є актуальною для жителів нашого міста, тому що вулиці переповнені ними. Вони бігають як поодинці, так і зграями. Вже не раз траплялись випадки, коли ці гавкуни нападали на людей. Тож, виникає питання, як уникнути нападу пса? Щоб у цьому розібратися, треба розумітися на їх психології. Чому ж вони кидаються на людей?

Перша причина –  подразнюючі дії людини. Напевно, ви помічали, що найчастіше тварини кидаються на людей, які їздять на велосипедах, або іншому транспорті, бігають, бурхливо жестикулюють чи просто йдуть на підпитку. Це зумовлено тим, що собак дратує миготіння ніг при бігу, або ж крутінні педалей, відблиски велосипедних спиць, гучні звуки та запах алкоголю.

Друга причина – захист території. Якщо людина спокійно йшла, а на неї почала нападати собака, то можливо вона просто зайшла на територію пса, де його регулярно годують або де влаштовано його лігво.

Третя причина – нудьга. Собака вирішила, що ви – об’єкт для гри або полювання.

Четверта причина – сказ. У такому випадку вам просто не пощастило: ви опинитиля поруч зі скаженим собакою.

З цих причин можна зробити висновки, що пес – дуже непередбачувана тварина, йому може не сподобатися все, що завгодно. Най-кращий вихід із ситуації – просто обходити хижака. Якщо такої можливості немає, то треба вести себе спокійно, не робити різких жестів і не дивитися їм в очі (бо це буде розцінено, як агресія), просто не звертати уваги.

Якщо ж, все-таки, вам не пощастило і вас укусив собака, то ваші перші дії повинні бути такі (якщо рана незначна): видавити якомога  більше крові (щоб вірус, який потрапив у кров, сам вийшов), продезінфікувати рану спиртом і обов’язково звернутися до лікаря.

Ви, напевно, думаєте, що перше, що скаже вам лікар, це: “40 уколів у живіт”, бо нас так часто лякали в дитинстві старші, але насправді це не так. Ви повинні будете наглядати за собакою протягом 10 днів. Якщо він не помре від сказу, то вам уколи не потрібні, але якщо з собакою щось станеться, або вас укусив невідомий пес, за яким ви не можете спостерігати, вам потрібно буде пройти курс уколів від сказу (шість ін’єкцій). Хочу зазначити, якщо тварина померла на 11-й день, то це не від сказу, а з інших причин, бо тварина з такою хворобою більше 10 днів не живе. В нашій країні є ці вакцини, але вони – на вагу золота та не всім по кишені. Тож, будьте обачними та обережними!

Анна Марченко,

студентка I курсу Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Залиште свій коментар