ЧИТАЙТЕ І НАСОЛОДЖУЙТЕСЬ

З нагоди відзначення 160-ї річниці з дня народження та 100-річчя з дня смерті великого сина українського народу, письменника, літературного критика, громадського та політичного діяча І.Я. Франка, 2016 рік проголошено Роком Івана Франка.

Його внесок в українську літературу і культуру загалом величезний. Український Прометей залишив по собі багатющу спадщину не лише рідною українською, а й німецькою, польською, російською, чеською мовами; його твори друкувалися в багатьох європейських газетах, часописах, енциклопедичних виданнях, різноманітних збірниках.

У Виноградарській сільській бібліотеці була проведена літературна година для учнів 3-5 класів “Казкові герої Івана Франка”. Діти прослухали розповіді старшокласників Л. Шевчук та І. Вяленко про життєвий і творчий шлях Великого Каменяра. Особлива увага була присвячена його дитинству та юності. Бібліотекар О.В. Алєнічева розповіла про твори І.Я. Франка, присвячені дітям та продемонструвала виставку.

Учні здійснили віртуальну подорож у с. Нагуєвичі Івано-Франківської області, де 160 років тому в доволі заможній селянській родині народився Іван Франко. Вже будучи батьком, Іван Якович написав казки для дітей з надією, що вони «заставлять їх сміятися і думати, розбудять їх цікавість та увагу до явищ природи».

– Ця книжка не менш цікава буде вам та нашим внукам. Прочитавши її ви в цьому переконаєтеся, – звернулася до дітей вчитель 3 класу Л.Є. Короленко , перегортаючи сторінки збірки «Коли ще звірі говорили».

Школярі із задоволенням подорожували разом із героями казок Івана Франка, відгадували загадки про тварин, щоб утворити назви однойменних  творів, грали в літературне лото «Як називається наша казка».

Поринувши у дивний світ природи, діти створювали ситуації, щоб уникнути суперечок між Лисицею та Журавлем, Вороною і Гадюкою, Зайцем і Їжаком, активно відповідали на запитання літературної вікторини по казках збірки «Коли ще звірі говорили», а потім подивилися казку «Ріпка» в літературній обробці І.Я. Франка.

«Читайте і насолоджуйтеся – і переконуйтеся», – радить дітям відомий дитячий письменник Іван Андрусяк, адже Іван Франко оповіді про тварин «познаходив  у різних народів – у греків, сербів, індійців, персів, росіян, французів, німців… І переповів українським дітям, наголошуючи на тому, настільки ці казки насправді близькі, майже рідні між собою», мудрі та повчальні.

На закінчення заходу діти познайомились з матеріалами книжкових виставок «Іван Франко – дітям» та «Не вмре поезія – не згине сила духу»

О. Алєнічева, Виноградарський сільський бібліотекар.

Залиште свій коментар