Порядок відновлення втрачених документів для ВПО

Питання відновлення втраченого паспорта регулюється ЗУ «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб», Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим Постановою КМУ № 509 від 1 жовтня 2014 року, Постановою ВР України від 26.06.1992 р. № 2503-XII «Про затвердження положення паспорт громадянина України для виїзду за кордон», наказ МВС від 13.04.2012 року №320 «Про затвердження порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України», яким затверджений Порядок оформлення і видачі паспорта громадянина України.

Відповідно до пункту 4 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, у разі втрати або викрадення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, внутрішньо переміщена особа повідомляє про це територіальному підрозділу ДМС за місцем фактичного проживання, який в одноденний строк видає тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України.

Для відновлення втраченого паспорта громадянина України потрібно подати до найближчого підрозділу Державної міграційної служби письмову заяву про втрату паспорта, бланк якої мають безкоштовно надати безпосередньо в міграційній службі, та зібрати всі наявні документи (в тому числі ті, які посвідчують особу).

Це можуть бути: паспорт громадянина України для виїзду за кордон; свідоцтво про народження; посвідчення водія; військовий квиток; пенсійне посвідчення; посвідчення учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС; посвідчення інваліда; документи, які підтверджують реєстрацію місця проживання(довідка про склад сім’ї або витяг з будинкової книги); копії паспорта громадянина України та інших документів; за наявності – документи, що підтверджують звернення про втрату (викрадення) паспорту до відділення поліції.

Потрібно також надати 3 фотографії (розміром 3,5 x 4,5 см) та квитанцію про сплату держмита або документ про звільнення від його сплати.

Для отримання свідоцтва про народження вимушеним переселенцям необхідно звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) за місцем фактичного проживання чи перебування і написати заяву про відновлення документа.

У заяві слід вказати, крім персональних даних про дитину та її батьків, причину, за якою вам треба отримати дублікат. З собою обов’язково візьміть паспорт, а якщо ви одружені або заміжня, то не забудьте документ, що це підтверджує.

Правом отримання повторного свідоцтва володіють: батьки дитини, якщо вони не позбавлені батьківських прав; сама дитина, яка досягла повноліття; опікуни дитини; зацікавлені особи, що діють за дорученням або від самої дитини, або від батьків неповнолітньої дитини, завіреної нотаріально.

Ольга Тимчик,

начальник відділу з питань праці та соціально трудових відносин УСЗН.

 

Залиште свій коментар