ЗВІТ Роздільнянського міського голови В.О. Шовкалюка за 2016 рік

ЗВІТ Роздільнянського міського голови за 2016 рік про роботу ради та діяльність її виконавчих органів,відповідно до п. 7 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

Шановні депутати міської ради, члени виконкому, працівники апарату міської ради, представники громадськості м. Роздільна!

Ми живемо в дуже неспокійний час. Наша країна і наше місто переживають непрості події. Однак, це не завадило нашій громаді здійснити багато проектів та починань у соціальній і комунальній сферах.

Не скажу, що нам було легко. Проте, Роздільна – це місто, де живуть добрі, чуйні люди, яким небайдуже майбутнє нашого міста і країни. І я від усієї душі хочу подякувати всім, хто бере участь у житті міста, підтримує наші проекти. А це депутати, колективи комунального підприємства та дитячих садків, підприємці, представники громадськості. Від них ми постійно відчуваємо підтримку, розуміння, терпіння, злагоджену щоденну працю, активну й дієву позицію у вирішенні питань життєзабезпечення нашої територіальної громади. Спасибі всім за розуміння. Впевнений, разом ми зможемо домогтися набагато більшого для нашої громади.

Ще спочатку року було зрозуміло, що на органи місцевого самоврядування очікує непроста робота. Але це також змусило нас мобілізуватися і шукати альтернативні шляхи виходу із складного становища. Ситуація була хоч і складна, але контрольована.

Робота міської ради, виконавчого комітету протягом звітного року спрямовувалась на вирішення таких основних напрямів: виконання міського бюджету, забезпечення належного функціонування дитячих садків, забезпечення сталої  роботи галузей житлово-комунального господарства у сфері надання якісних послуг населенню міста, покращення благоустрою міста.

І я висловлюю щиру вдячність всьому колективу Роздільнянської міської ради, моїм найпершим помічникам, всім відділам ради, виконкому, депутатському корпусу за спільну і плідну працю, за те, що ми, шановні колеги, разом ставимо конкретну мету і впевнено втілюємо її у реальні справи. А вони – в освітлених вулицях і красивих тротуарах, у благодаті для дітей у міських дитячих садках та комфорті кожного у своєму будинку. І нехай це ще зовсім невеликі кроки до поліпшення життєдіяльності громади, але ми їх зробили всі разом. Місто оживає, і це відчувають городяни, які допомагають у нашій щоденній роботі.

Пленарна робота Роздільнянської міської ради, постійних комісій міської ради, виконавчого комітету

До Роздільнянської міської ради сьомого скликання обрано 26 депутатів, представників різних політичних партій. Більшість з них обізнані з проблемами міста. Депутати виступають на пленарних засіданнях сесій, вносять пропозиції до їх рішень та порядку денного, обговорюють та відстоюють свої позиції з тих чи інших питань.

Відповідно до положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та затвердженого Регламенту роботи ради, Роздільнянська міська рада проводить свою роботу сесійно, яка складається з пленарних засідань ради та засідань постійних депутатських комісій.

За звітний період проведено 10 сесій міської ради та 26 засідань постійних депутатських комісій. За результатами пленарних засідань прийнято 548 рішень, затверджено п’ять міських програм, які спрямовані на покращення економічного, соціального, культурного розвитку міста та його інфраструктури.

Виконавчими органами Роздільнянської міської ради є її виконавчий комітет та апарат міської ради. Виконавчий комітет сформовано у складі 13 членів. До складу виконкому обрані керівники підприємств та установ, громадяни – фахівці своєї справи. За 2016 рік скликано і проведено 14 засідань виконавчого комітету міської ради, на яких розглянуто понад 270 питань та прийнято 172 рішення. Серед основних питань, які розглядалися на засіданнях виконкому, значне місце займали питання соціального захисту (надання матеріальної допомоги, опіки та піклування), житлові питання, присвоєння адрес тощо. Прийнято шість рішень соціально-організаційного характеру (про проведення міських свят, масових заходів тощо).

За рішенням виконавчого комітету проведено коригування тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення КП «Роздільнянський міський водоканал», затверджено тарифи на ритуальні та інші види послуг, що надаються населенню комунальним підприємством.

З питань основної діяльності за звітний період міським головою прийнято 160 розпоряджень.

На засідання адміністративної комісії при виконкомі міської ради надійшло та розглянуто дев’ять протоколів про адміністративне правопорушення.

Найактуальнішою для розгляду на комісії у 2016 році була ст. 156 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (п’ять справ), яка передбачає відповідальність за порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами. Слід відзначити, що сума штрафу становить від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1700 грн).

Також розглядались порушення КУпАП за ст. 154 (дві справи), яка передбачає відповідальність за порушення правил тримання собак і котів, ст. 152 (одна справа) – за порушення правил благоустрою та ст. 212-1 (1 справа) – за несвоєчасну без поважної причини реєстрацію батьками народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного стану. За результатами проведеної роботи на порушників накладено штрафи на загальну суму 5028 грн., які сплачені добровільно в повному обсязі.

За звітний період спеціалісти юридичного відділу апарату міської ради взяли участь у 110 судових засіданнях, ними підготовлено 34 вимоги та претензії, подано одну апеляційну скаргу та один позов до місцевого суду. Також начальником юридичного відділу проводилася експертна відповідність чинному законодавству проектів рішень сесій та виконавчого комітету, розпоряджень міського голови, господарських договорів, надавалися юридичні консультації працівникам міської ради та жителям міста.

Виконання бюджету міста за 2016 рік

Запорукою успішного розвитку та життєдіяльності міста є збалансований міський бюджет. У 2016 році міською радою забезпечено стабільність міського бюджету, не допускалось заборгованості з виплати заробітної плати працівникам дитячих навчальних закладів, вчасно здійснювалась оплата за використані енергоносії, постійно здійснювався контроль балансу надходжень та витрат, стан виконання бюджету та фінансово-бюджетної дисципліни. Докладено багато зусиль на збільшення обсягів податкових надходжень у порівнянні з минулим роком. Можна стверджувати, що бюджетна політика міської ради в поточному році проводилась правильно та ефективно.

Із загального обсягу бюджету на 2016 рік власні доходи загального фонду з урахуванням внесених змін затверджені в сумі 9 380,2 тис. грн, спеціального фонду – в сумі 861,9 тис. грн, у тому числі бюджет розвитку – в сумі 168,8 тис. грн.

Розпис доходів загального фонду міського бюджету на 9 місяців 2016 року з урахуванням змін становить 10 161,2 тис.  грн, у тому числі по власних та закріплених доходах – 6 489,3 тис. грн. Фактичні надходження до загального фонду міського бюджету за відповідний період становлять 13 577,7 тис. грн, у тому числі по власних та закріплених доходах – 9 905,8 тис. грн, або виконання в цілому по загальному фонду становить 133,6 відсотка (+ 3 416,5 тис. грн), у тому числі по власних та закріплених доходах – 152,6 відсотка (+ 3 416,5 тис. грн). У порівнянні з 9-ма місяцями 2015 року надходження власних та закріплених доходів збільшились на 3 291,3 тис. грн.

У загальній сумі надходжень власних та закріплених доходів: плата за землю складає – 44,3 відсотка, або 4385,2 тис. грн; єдиний податок – 22,0 відсотка, або 2181,2 тис. грн; акцизний податок – 26,4 відсотка, або 2619,3 тис грн., інші податки (податок на прибуток, частина прибутку комунальних підприємств, плата за державну реєстрацію, туристичний збір, плата за оренду майнових комплексів, державне мито, адміністративні штрафи, податок на нерухоме майно та інші надходження) – 7,3 відсотка.

План доходів виконано по всіх джерелах надходжень.

Розбудова міської інфраструктури

Відповідно до Програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою міста Роздільна на 2016-2018 роки, у 2016 році було проведено: капітальний ремонт доріг на суму 2055,7 тис. грн: по вул. Лісова, від буд. № 17 до буд. № 4 (щеб. 600 м2); по вул. Генерала Плієва (асф. 2005 м2); по вул.1-го Травня (асф. 983 м2); по вул. Степова (щеб. 3200 м2); по вул. БМП-823 (щеб. 2000 м2); по вул. Ярослава Мудрого (асф. 2052 м2); по вул. Тираспольська – від вул. Св. Інокентія до пров. Затишний (асф. 1717 м2); поточні ремонти доріг на загальну суму 1582,3 тис. грн: по вул. Привокзальна (асф. 18 м2); по вул. Молодіжна (асф. 12 м2); по вул. Шевченка (асф. 235 м2); по вул. Лисенка (асф. 118 м2); по вул. Одеська (асф. 410 м2); по вул. Георгія Кірпи (асф. 91 м2) та від вул. Європейська до кінця (щеб. 740 м2); по вул. Чорноморського козацтва (асф. 433 м2); по вул. Свято-Миколаївська (асф. 113 м2); по вул. Муніципальна (асф. 120 м2); по вул. Московська  (щеб.1200 м2, асф. 55 м2 ); по вул. Водопровідна (асф. 213 м2 ); по вул. Гоголя (асф. 280 м2 ); по вул. Європейська (асф. 660 м2 ); по вул. Св. Інокентія (асф. 470 м2 ); по вул. Радісна – від буд. № 65 до буд. № 97 ( щеб. 1520 м2 ); по вул. Тираспольська 0 від ПЧ-2 до вул. Водопровідна (асф. 570 м2 ); по пров. Газетний (асф. 42 м2); по пров. Сергія Марченка (асф. 164 м2); по пров. Водопровідний (асф. 1500 м2); по пров. Одеський (асф. 405 м2); по пров. Гвардійський (щеб. 665 м2); по пров. Шевченка (щеб. 840 м2); площа Привокзальна (асф. 183 м2); капітальний ремонт та будівництво тротуарів на суму 745,35 тис. грн: капремонт тротуару по вул. Садова – від вул. Європейська до вул. Шкільна (343 м2); капремонт тротуару по вул. Г. Кірпи – від ЗОШ № 4 (початкові класи) до вул. Свято-Миколаївська (195 м2); капремонт тротуару по вул. 40 років Перемоги – від будинку № 4 до провулку Сергія Марченка (495 м2); капремонт тротуару по вул. Ярослава Мудрого – від вул. Європейська до вул. Шевченка (386 м2); будівництво тротуару по вул. Лісова – від вул. Громова до вул. Лісова (110 м2); будівництво  тротуару по вул. Тираспольська – від вул. Водопровідна до ПЧ-2 (120 м2).

В 2016 році продовжено роботи по місту щодо освітлення вулиць. Проведено роботи з капітального ремонту освітлення вулиць міста на суму 618,334 тис. грн: по вул. Затишна, провулку Затишний, вул. Лермонтова (довжиною 4195 м); по вул. Київська (1150 м); по вул. Радісна (1180 м.; по вул. Польова (380 м); по вул. Ольгіївська (1000 м).

Крім того, на утримання вуличної мережі освітлення в належному стані (заміна ламп, дроселів тощо) витрачено з місцевого бюджету 22,7 тис. грн, а також на проведення поточного ремонту мережі вуличного освітлення довжиною 1540 м виділено 103,3 тис. грн по вулицях Свято-Миколаївська, Московська, Св. Інокентія, пров. Одеський.

Також першочерговим завданням для розвитку інфраструктури міста є функціонування громадського транспорту. В місті працюють три автобусні маршрути, які розроблені з урахуванням потреб та зручності пасажирів, а наприкінці грудня 2016 року відкрито маршрут № 4 (вул. Новоселів – залізничний вокзал).

У рамках міської програми «Безпечне місто» на 2015-2016 роки задля зручності пасажирів було придбано та встановлено чотири додаткові автобусні павільйони за адресами: вул. Європейська (район ЦРЛ) – дві, вул. Св. Інокентія на розі вул. Кишинівська, вул. Св. Інокентія (район ЗОШ № 2).

З метою створення глобальної системи централізованого відеоспостереження, по місту встановлено 19 відеокамер та придбано для чергової частини Роздільнянського РВ ГУ НП обладнання відеоконтролю, яке складається з персонального процесора та монітора.

Для безпеки дорожнього руху та пішоходів у квітні та червні 2016 року проведено нанесення дорожньої розмітки на вулицях міста на суму 179,6 тис. грн. Встановлено по місту 27 дорожніх знаків, у тому числі біля кожної зі шкіл міста знак «Обережно, діти!».

На благоустрій території міста з місцевого бюджету було виділено 201,4 тис. грн, а це – обладнання дренажної системи від вул. Тираспольська до вул.. Жовтнева (945 м), придбання вуличних табличок у зв’язку з перейменуванням вулиць міста, підсипка зупинок, встановлення парканів тощо.

КП «Роздільнянський міський водоканал» проводиться дуже копітка та важка робота з благоустрою міста. Щорічне вивезення ТПВ складає 28828 м3. За відповідний період часу працівниками КП було ліквідовано 1377 м3 стихійних звалищ. Для часткового вирішення даної проблеми було придбано та додатково розміщено по місту 26 контейнерних баків для сміття. Загалом, на санітарне очищення з місцевого бюджету протягом 2016 року було витрачено 127,1 тис. грн. Закуплено понад 190 тонн піску для посипання доріг і наповнення іграшкових дитячих майданчиків.

Проводилось встановлення металевих парканів по вул. Європейська: № 13 – 25 секцій, № 18 – 24, № 20 та № 24 – 42, № 40 – 6, № 3 – 18 та вул. Привокзальна, № 15 – 14 секцій. Також було придбано та встановлено паркан біля ЗОШ № 2.

Важливим є і утримання кладовищ: періодично проводиться скошення трави, вирубка сухостою, підбілювання бордюрів, дерев, фарбування, вивезено сміття (180 м3), підвезення піску (48 тонн).

Однією з гострих проблем на сьогоднішній день є велика кількість безпритульних тварин у місті, які створюють загрозу санітарно-епідеміологічному благополуччю та безпеці городян. Для часткового вирішення даної проблеми в 2016 році міською радою було прийнято Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. На виконання заходів програми, протягом року спеціалізованою організацією було проведено стерилізацію безпритульних собак та подальше чіпування (всього 127 тварин). У подальшому планується продовжити роботу в цьому напрямку.

Житловий фонд

Однією з найпроблемніших галузей господарювання останніх років залишається житловий фонд. Обмеженість фінансування, незадовільний стан фонду та недоліки у системі надання комунальних послуг свідчать про те, що необхідно шукати інші альтернативні шляхи управління галуззю. Необхідні структурні реформи, які створять нову економічну модель експлуатації і розвитку житлового господарства та забезпечать якісне надання послуг мешканцям. На сьогодні таким ефективним механізмом, який може управляти і ухвалювати рішення щодо ремонту і модернізації, енергоефективності, надання комунальних послуг, стає об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. І міська влада буде підтримувати та сприяти створенню таких об’єднань.

Але роботи з належного утримання житлового фонду вкрай необхідно проводити, щоб не погіршувався його стан надалі. Так, у цій сфері силами комунального підприємства проведено капремонт багатоквартирних будинків на суму 339,881 тис. грн: капремонт покрівлі житлового будинку по вул. Молодіжна, 71 (під’їзд № 1); капремонт покрівлі житлового будинку по вул. Молодіжна, 73 (під’їзди №1 та № 2).

Протягом року силами КП «Роздільнянський міський водоканал» проводились роботи з утримання житлового фонду міста (будинки): по вул. Г. Кірпи, 77 (частковий ремонт м’якої покрівлі даху – використано чотири рулони руберойду); по вул. Г. Кірпи, 79 (частковий ремонт покрівлі – замінено 10 листів шиферу, проведено ремонт фасадної частини будинку та вітрової дошки); по вул. Г. Кірпи,81 (частковий ремонт покрівлі – заміна 12-ти листів шиферу); по вул. Європейська, 14( заміна елементів покрівлі на даху будинку – п’ять шт.); по вул. Європейська, 18 (частковий ремонт покрівлі та вентиляційних каналів); по вул. Молодіжна, 71 та73 (частковий ремонт дверей ліфтових шахт на даху, часткова заміна водопровідних стояків, утеплення теплових лежаків у підвальних приміщеннях, понад 400 м); по вул. Європейська, 39 (частковий ремонт покрівлі – заміна 13-ти листів шиферу, заміна коників на даху будинку – 10 шт., частковий ремонт сходової клітини під’їзду № 2); по вул. Європейська, 39 (частковий ремонт покрівлі, заміна 5-ти листів шиферу, частковий ремонт сходової клітини в під’їздах №1 та № 2, заміна водопровідної труби в під’їзді № 2); по пров. Спортивний, (частковий ремонт цокольної частини будинку, ремонт сходової клітини під’їзду № 1); по пров. Спортивний, 2 (частковий ремонт цокольної частини будинку, фарбування цокольної частини); по пров. Спортивний, 3 (частковий ремонт вентиляційних каналів); по вул. Європейська, 51 (частковий ремонт покрівлі.

Протягом року здійснювалося скошення трави, прибирання прибудинкових територій, фарбування тощо. уваги не залишаються під’їзні шляхи та прибудинкові території багатоквартирних будинків. За рахунок коштів бюджету розвитку було профінансовано проведення робіт з капітальних ремонтів у сумі 317,696 тис. грн по таких об’єктах: ремонт під’їзних шляхів та прибудинкової території житлових будинків №77, №79, №81 по вул. Г. Кірпи (224 м2); ремонт під’їзних шляхів та прибудинкової території житлових будинків № 38, № 40, № 42 по вул.Європейська (441 м2);  ремонт під’їзних шляхів та прибудинкової території житлових будинків № 2, № 3 по пров. Спортивний. (435 м2).

Водопостачання та водовідведення

Питання безперебійної роботи КП «Роздільнянський міський водоканал», забезпечення його сталого функціонування постійно аналізується та розглядається на щотижневих нарадах, за участю керівника комунального підприємства, засіданнях виконавчого комітету та сесіях міської ради.

Найгострішою соціальною проблемою на сьогодні є нестача питної води в літній період. Щорічно, з року в рік, в зв’язку із усталеною спекою значно збільшується (вдвічі-втричі) кількість споживання води, в тому числі і за рахунок поливу городів та заповнення басейнів, і, відповідно, тиск у мережі знижується та в не змозі забезпечити потреби на вказаній території в повній мірі. Значною проблемою також є самовільне втручання мешканцями приватного сектора в діючу систему водорозподілення.

Для регулювання тиску води в системі, КП «Роздільнянський міський водоканал» придбані шафи управління глибинними насосами на базі часткового перетворювача, які встановлені на артезіанських свердловинах по вул. Садова, Пушкінська, Щербакова, пров. Метеорологічний.

Комунальним підприємством протягом року проведено певні заходи щодо покращення водопостачання та водовідведення в місті, серед яких: реконструкція водопровідних мереж по вулицях міста на суму 308,424 тис. грн: по вул. В. Самойлова – від вул. Ярослава Мудрого до вул. 1-го Травня, по вул. Степова – від буд. № 6 до буд. №18, по вул. Транспортна – від вул. Південна до вул. Київська, по вул. Тираспольська – від вул. І.Франка до вул. Толстого, по вул. Європейська – біля житлових будинків № 38, № 40, № 42.

Придбано сучасні енергозберігаючі глибинні насоси німецького виробництва «VILO» за рахунок міської ради на суму 98,4 тис. грн та 150,0 тис. грн за рахунок комунального підприємства.

Постійно проводяться поточні ремонти міських ліній водогону: заміна глибинних насосів – 11 шт., заміна водопровідних мереж – 2800 м, ремонт та встановлення люків на водопровідних колодязях – 15 шт., заміна напірної арматури – 20 шт., промивання та ремонт шістьох водонапірних веж. Крім того, промито та відремонтовано п’ять резервуарів чистої води у с. Степанівка та ПНС м. Роздільна, відремонтовано пожежні гідранти – 18 шт., ліквідовано 175 аварій на водогонах міста.

Через застарілу систему каналізаційного господарства виникає багато засмічень каналізаційних мереж, тому було вирішено придбати систему «КРОТ», завдяки якій було усунено 189 засмічень у каналізаційних мережах.

Протягом року проводились роботи з ремонту 11 каналізаційних колодязів з встановлення люків, ліквідовано аварії в міській системі водовідведення з частковою заміною труб, побудовано 10 дренажних колодязів, придбані каналізаційні люки в кількості 38 штук.

Проведено роботи з реконструкції каналізаційної мережі по вул. Єропейська біля житлових будинків № 38 та № 40.

Нещодавно в місті функціонувало два комунальних підприємства з розподілом надання послуг: РМКП «Роздільнянське ЖКГ» займалося вивезенням та складуванням ТПВ та обслуговуванням житлового фонду, а КП «Роздільнянський міський водоканал» – водопостачанням та водовідведенням. На жаль, «Роздільнянське ЖКГ» постійно було збитковим і на початку 2015 року його визнано банкрутом. З того часу функції збанкрутілого підприємства було передано до КП «Роздільнянський міський водоканал» з розширенням зони повноважень. За неповні два роки вони змогли налагодити безперебійну роботу з вивезення сміття (при цьому кількість укладених договорів та нових абонентів зросла в кілька разів), ліквідації стихійних сміттєзвалищ, надання якісних послуг з водопостачання, обслуговування жилого фонду міста.

Крім того, підприємство надає послуги не тільки в місті, а й за його межами. Здійснюється допомога сільським радам щодо заміни глибинних насосів артсердловин, будівництва й реконструкції водогінних мереж, послуги асенізаційного автомобіля тощо.

Як наслідок – фінансове зростання і прибутковість. За рік прибуток КП «Роздільнянський міський водоканал» склав 73,405 тис. грн.

Але є й проблеми. Через періодичне підвищення тарифів на енергоносії, діючі тарифи на послуги водопостачання та водовідведення є економічно необґрунтованими. Тому, щоб не підвищувати вартість послуг, що може призвести до соціальної напруженості, міська рада щомісячно відшкодовує КП «Роздільнянський міський водоканал» фактичні витрати на виробництво від надання послуги водопостачання для населення. Орієнтовна сума становить близько 360 тис. грн на рік, залежно від обсягів споживання.

Також є нагальна проблема якості води, а саме наявність сірководню, для розв’язання якої необхідно негайно вирішувати питання будівництво насосної станції ІІІ підйому в м. Роздільна, де буде передбачено очищення води.

Земельні відносини

Протягом 2016 року було проведено дев’ять засідань постійної комісії міської ради з питань земельних відносин, будівництва та адміністративно-територіального устрою.

В результаті роботи постійної комісії з питань земельних відносин та відділу з земельних питань Роздільнянською міською радою були прийняті такі важливі рішення: про затвердження Положення про розподіл земельних ділянок між учасниками бойових дій, які брали безпосередню участь в АТО, та членам сім’ї загиблого учасника АТО, для передачі земельних ділянок безоплатно у власність; про затвердження Детального плану житлового району – частини території м. Роздільна; внесено зміни до Положення про земельний податок у м.Роздільна, з урахуванням всіх вимог діючого законодавства.

За 2016 рік постійною комісією міської ради з питань земельних відносин, будівництва, екології та адміністративно-територіального устрою також розглянуто 406 звернень від громадян міста та листи від юридичних осіб, із них: стосовно приватизації присадибних земельних ділянок – 177 звернень; розглянуто та затверджено 155 технічних документацій та проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок; про продаж земельних ділянок – 8 листів та заяв; 49 звернень поступило з метою уточнити рішення міської ради та виправити неточності;

Також 19 листів від юридичних осіб поступило щодо передачі земельних ділянок в оренду, під об’єктами нерухомого майна, подовження термінів дії договорів оренди та виготовлення проектів із землеустрою для подальшої передачі земельних ділянок в оренду. Розглянувши всі ці звернення, було підготовленні та винесені на розгляд засідань сесії проекти рішень із зазначених та інших питань.

Прийняття відповідних рішень міської ради дало змогу не лише оформляти громадянам свої земельні ділянки, а й сприяло збільшенню надходжень до місцевого бюджету, а також вирішенню соціально-побутових питань громадян, у тому числі надання земельних ділянок учасникам АТО.

Соціальна політика

Міська рада та її виконавчі органи значну увагу приділяють вирішенню економічних, соціальних питань щодо поліпшення життєзабезпечення найбільш вразливих верст населення міста.

Відповідно до визначених повноважень та виходячи з наявних фінансових можливостей, на виконання міської програми «Милосердя в дії», протягом звітного періоду міською радою та виконавчим комітетом цільову матеріальну допомогу отримали: 78 осіб – на лікування та вирішення соціально-побутових питань на суму 102 500 грн; 28 вдів загиблих та померлих інвалідів Другої світової війни – 14000 грн; 44 ліквідатори аварії на ЧАЕС – 9200 грн; 15 учасників АТО – 17000 грн. Також матеріальну допомогу отримали 11 інвалідів – членів Роздільнянської ТО УТОГ – по 1000 грн кожний та 8 дітей- інвалідів підгрупи «А» – по 2000 грн.

За ініціативою постійної комісії з питань соціального захисту населення, молодіжної політики, підтримки культури і спорту, у 2016 році було збільшено загальну суму матеріальної допомоги мешканцям м. Роздільна, які опинилися у скрутних матеріальних умовах, до 10000 грн на місяць, при цьому максимальний розмір одноразової допомоги – до 2000 грн. Також у 2016 році було збільшено розмір матеріальної допомоги на поховання непрацюючих осіб до 1000 грн.

У рамках діючої «Програми сприяння соціально-культурному розвитку дітей та молоді м. Роздільна на 2016-2018 роки, відбулася екскурсійна поїздка 160-ти дітей в цирк м. Одеса та наприкінці грудня відбулася ще одна поїздка 160-ти дітей на виставу до Одеської кіностудії, загальна сума витрат склала 52,5 тис. грн.

Велика увага приділяється підростаючому поколінню. З метою створення безпечних та комфортних умов відпочинку підростаючого покоління було придбано та встановлено по місту дитяче спортивно-ігрове обладнання за адресами: вул. В. Самойлова на розі вул. Малиновського; вул. Тираспольська, район церкви; вул. Жовтнева на розі вул. Ольгіївська; вул. Лермонтова; пров. Шкільний; вул. Г. Кірпи, № 79 та № 81; вул. Г. Кірпи, № 1; вул. Толстого; площа Привокзальна;  вул. Муніципальна, 17, район ЗОШ № 4; вул. Європейська, 107.

В 2016 році було затверджено нове Положення про стипендію міської ради, яким було збільшено кількість номінацій стипендіатів та збільшено розмір стипендій до 1500 грн.

Для забезпечення безкоштовним харчуванням учнів непільгових категорій 1-4 класів ЗОШ м. Роздільна були виділені кошти на загальну суму 307,5 тис. грн.

Дошкільні навчальні заклади міста

На сьогодні у місті функціонує три дошкільних навчальних заклади, в яких виховується 413 дітей, що на 36 більше, ніж у минулому  році. Великою проблемою для міста залишається наявність значної черги в дитячі садки та переповненість груп у ДНЗ. Така ситуація зумовлюється міграційними процесами населення та збільшенням народжуваності дітей. В середньому в групах ясельного віку нараховується до 17 дітей (норма 15), а в дошкільних групах – 29-31 (норма 20 дітей). Як результат, наповнюваність у ДНЗ на 100 місць – 113 дітей.

Ще в 2013 році було затверджено проект будівництва нового дошкільного навчального закладу на 280 місць, об’єкт декілька років поспіль включався до пріоритетних об’єктів фінансування з обласного бюджету, але на жаль, по теперішній час кошти так і не виділені.

З метою підвищення виконання норм харчування, оздоровлення та відпочинку в ДНЗ міста, рішенням сесії міської ради від 22 грудня 2016 року № 589-VII «Про розмір батьківської плати за харчування в дошкільних навчальних закладах міста Роздільна» було вирішено встановити з 1 січня 2017 року вартість харчування однієї дитини за день перебування в дошкільних навчальних закладах міста:  для дітей віком від 1 до 3 років – 21 грн; для дітей віком від 3 до 6 (7) років – 28 грн.

В літній оздоровчий період щорічно з 1 червня по 31 серпня збільшуються витрати на харчування дітей дошкільних навчальних закладів міста на 10 відсотків для придбання свіжих овочів та фруктів.

Встановлено розмір плати для батьків за харчування дітей у ДНЗ міста у розмірі 60 відсотків від встановленої вартості харчування на день: для дітей віком від 1 до 3 років – 12,60 грн; для дітей віком від 3 до 6 (7) років – 16,80 грн.

У минулому році проведено ремонтні роботи по дошкільних закладах міста: відремонтовано три групи в ДНЗ № 6 «Оленка» на загальну суму 589,2 тис. грн, які планується відкрити в 2017 році; асфальтування території ДНЗ № 4 «Ромашка» площею 544 кв. м на суму 116,7 тис. грн.; придбано та встановлено дитяче ігрове обладнання в ДНЗ № 4 (до 70-річчя закладу).

Протягом року надавалася допомога в проведенні поточних ремонтів груп, господарських приміщень та благоустрою територій дитячих садків.

Спортивні заходи

Фізкультура і спорт є важливою частиною фізичного виховання дітей і підлітків, учнівської та студентської молоді та важливим фактором зміцнення здоров’я підростаючого покоління, підвищення фізичних можливостей організму людини, збереження тривалості активного життя дорослого населення громади міста.

Тому рішенням Роздільнянської міської ради була затверджена «Програма розвитку фізичної культури і спорту в місті Роздільна на 2016-2019».

В ході реалізації даної програми в 2016 році було проведено масові фізкультурно-спортивні заходи: змагання з волейболу на Кубок мера, присвячені Дню місцевого самоврядування;  турнір з гандболу пам’яті А.П. Петриги; змагання з волейболу на Кубок мера: діти (ЗОШ міста) та трудові колективи (міськрада, відділ освіти, ДЮСШ, вчителі шкіл); чемпіонат Одеської області з футболу «Дитяча ліга» (м. Роздільна); гандбол: юнаки 2002-2003 р.н. (м. Роздільна), чоловічі команди Одеської області (смт Овідіополь), ветерани «Чорноморські ігри» (м. Одеса); змагання з волейболу та баскетболу, присвячені 25-й річниці Незалежності України; V Всеукраїнський турнір з гандболу серед чоловічих команд – ветеранів пам’яті Заслуженого тренера України В.Л. Друккера (м. Харків); змагання з гандболу, футболу, велозаїзд та «Лісодром» до Дня міста; новорічні спортивні турніри серед посадових осіб міськради та вихованців ДЮСШ з волейбол, дзюдо, гандболу, легкої атлетики, футболу. Нагородження команд проводилось сіпльно з представниками виконкому та соціальної комісії у залі ДЮСШ. Загалом на придбання спортивної та нагородної атрибутики в 2016 році витрачено 25,3 тис. грн.

Відзначення міських свят та загальноміських заходів

Робота міської ради заключається у вирішенні не тільки фінансово-економічних та побутових проблем громади міста. Протягом звітного періоду ми намагалися приділяти певну увагу і соціально-культурному, патріотичному та художньо-естетичному розвитку роздільнянців.

За рік, спільно з відділом культури РДА та Центром творчості дітей та учнівської молоді було підготовлено та проведено вісім культурно-масових заходів.

Вже традиційними та улюбленими для Роздільнянців стали святкові заходи до Дня міста, з відзначенням кращих городян, колективів та велогонкою на Кубок міського голови, а для підростаючого покоління – фестиваль «З долоньки в долоньку», конкурс «Дитяче сяйво», новорічні та різдвяні свята. З метою збереження зелених насаджень та яскравого проведення зимових свят, у цьому році було придбано штучну новорічну ялинку з огорожею, іграшками та освітленням на загальну суму 164 тис. грн. Започатковано проведення конкурсу для талановитої молоді «Зірковий час». З 2011 року в місті відроджено традиції святкування Маланки, Водохреща, Масляної.

Відповідно до Програми соціально-культурного розвитку дітей та молоді м. Роздільна, в 2016 році на проведення міських культурних та благодійних заходів було виділено 17 тис. грн. Також цього року Почесною відзнакою Роздільнянської міської ради «За заслуги перед містом» за рішенням виконавчого комітету було відзначено дві особи.

Робота зі зверненнями громадян, доступ до публічної інформації, інформаційна робота міської ради

Одним із основних напрямків діяльності міської ради, виконавчого комітету є забезпечення реалізації конституційного права громадян на звернення, відновлення порушених прав і їх законних інтересів.

Мною, заступниками та секретарем міської ради проводились особисті прийоми, на яких прийнято 190 громадян. Загалом, за цей період до міськради надійшло 1066 звернень від громадян (з них 56 – на урядову «гарячу лінію» та 7 – від інших установ, організацій). За характером питань, порушених у зверненнях, як особистих, так і колективних, чільне місце займають питання житлово-комунального господарства (водопостачання, санітарний стан, стан доріг тощо), земельних відносин, будівництва, надання матеріальної допомоги.

Зростання кількості звернень у поточному році обумовлено прийняттям рішення міської ради про виділення земельних ділянок учасникам АТО і, як наслідок, – надходження заяв про їх оформлення.

Питома вага всіх звернень (450) – це заяви громадян стосовно оформлення документації на існуючі присадибні земельні ділянки (розробка проектів землеустрою, затвердження технічної документації та проектів, внесення змін та доповнень, припинення права користування земельними ділянками). Наслідком розгляду цих звернень є прийняття відповідного рішення міської ради, згідно з вимогами чинного законодавства.

В 2016 році значно зросла кількість звернень громадян на отримання матеріальної допомоги на лікування, ремонт житла, вирішення інших соціально-побутових питань. З питань соціального захисту (надання матеріальної допомоги, опіка та піклування) надійшло 118 звернень, які вирішено позитивно і в повному обсязі. За 2016 рік на засіданнях опікунської ради було розглянуто та винесено для прийняття відповідного рішення виконкому міськради три заяви про подовження терміну дії рішення про призначення піклувальників над повнолітніми дієздатними особами, три питання щодо вчинення правочинів з житлом та майном.

Працює офіційний сайт міської ради, де розміщуються всі рішення сесій, виконкому та інші документи, що підлягають оприлюдненню, висвітлюються новини та діяльність міської ради.

У квітні набув чинності Закон України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг, який передбачав передачу до виконавчих комітетів повноважень у сфері реєстрації місця проживання фізичних осіб. З метою виконання вимог законодавства та покращення надання послуг з реєстрації місця проживання мешканців нашого міста в складі апарату міськради створено відділ надання адміністративних послуг, в якому визначено дві штатних одиниці. За період роботи спеціаліст відділу здійснив 698 реєстраційних дій, пов’язаних з реєстрацією та зняттям з реєстрації місця проживання, отримано повідомлення про зняття з реєстрації 67 осіб, надано понад 234 довідок та відповідей на запити органів виконавчої влади, судових органів.

Крім цього, у відділі введено посаду державного реєстратора, який буде вести Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що значно спростить зазначені процедури мешканцям міста.

Підсумки

Підсумовуючи роботу, дякую всім, хто сумлінно працював над вирішенням поставлених завдань – депутатам міської ради, членам виконавчого комітету, колективу комунального підприємства та навчальних закладів, керівникам підприємств та установ міста, підприємцям, а також представникам громадськості за підтримку, розуміння, терпіння, злагоджену роботу та щоденну працю, за активну й дієву позицію у вирішенні питань життєзабезпечення нашої територіальної громади. Для міської влади у своїх майбутніх діях пріоритетними завжди будуть інтереси людини. Переконаний, що вирішувати всі проблеми міста ми завжди будемо спільно з депутатським корпусом, мешканцями громади, допомагаючи один одному, проявляючи й надалі людську мудрість та толерантність.

Враховуючи кризовий стан нашої держави, ми разом з вами провели велику роботу по проведенню капітальних та поточних ремонтів, будівництву та благоустрою нашого міста. Хотілось, аби всі депутати, до якої б політичної сили вони не належали, і надалі переймалися відповідальністю за життєдіяльність міста, яку на них поклала громада.

Щиро вірю, що спільними зусиллями всієї роздільнянської громади ми досягнемо великих успіхів у наступному році. Всі цьогоріч розпочаті проекти будуть втілені життя в прийдешньому році.

Залиште свій коментар