Нововведення в організації роботи районного суду

Нововведення — це впровадження нових ідей, продуктів, послуг і виробничих процесів. Так, з метою забезпечення права громадян на доступ до правосуддя, гарантування права на судовий захист та сприяння впровадженню міжнародних стандартів, у Роздільнянському районному суді Одеської області (далі – суд) запроваджено низку заходів щодо підвищення якості та доступності надання судово-адміністративних послуг.

Станом на теперішній час у суді функціонує вже чимало послуг, які значно спрощують процес взаємодії суду з громадянами, сприяють оперативності обміну інформацією та позитивно впливають на рівень відкритості суду для населення, а також полегшують роботу працівників апарату суду.

Так, з метою запобігання втручання в діяльність судової системи в судах з 1 січня 2011 року встановлена автоматизована програма «Документообіг суду «Д-3». В даній програмі передбачено функцію автоматизованого розподілу справ між суддями, що виключає можливість втручання в роботу «людського фактору». В програмі створюються електронні справи на підставі поданих до суду позовних заяв (заяв, справ, матеріалів) кримінальних проваджень (клопотань та матеріалів, на підставі яких суд здійснює контроль щодо дотримання вимог законодавства на стадії досудового слідства), протоколів про адміністративні правопорушення та інше.

З інформацією щодо автоматизованого розподілу справ, а також про сторони спору та предмет позову, дату надходження позовної заяви, апеляційної, касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення, стадії розгляду справи, місце, дату і час судового засідання, рух справи з одного суду до іншого можна ознайомитись на офіційному веб-сайті суду.

Також на офіційному веб-сайті суду є інформація про реквізити для сплати судового збору. Можливо сформувати квитанцію та он-лайн сплатити судовий збір. Крім того, учасники процесу сповіщаються про дату, час та місце розгляду справи за допомогою SMS-повідомлення.

Новацією суду є можливість проведення судових засідань у режимі відеоконференції та запровадження он-лайн-трансляції судових засідань. Запроваджено обмін електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді на підставі їх заяви.

Ефективність роботи суду забезпечується за допомогою упорядкованого внутрішнього середовища та організації праці, згуртованості команди працівників та ефективної внутрішньої комунікації.

Ольга Дзвінчук,

прес-секретар Роздільнянського районного суду.

Залиште свій коментар