Про бойові звитяги земляків

Згідно з Указом Президента України День захисника України встановлено 14 жовтня 2014 року, а з 2015-го – офіційно є неробочим днем. У переддень свята наш кореспондент поспілкувалася з військовим комісаром Роздільнянського району, полковником Олегом Номеровським щодо цьогорічних досягнень та нагальних завдань райвійськкомату.

-Олеже Івановичу, розкажіть, будь ласка, про участь наших земляків в антитерористичній операції на сході України.

-З самого початку АТО жителі міста та району мужньо приєдналися до лав ЗСУ і відправилися боронити державні кордони. Всього за цей час військовий обов’язок виконали близько трьохсот роздільнянців. Наразі у зоні АТО знаходиться до ста наших земляків. Точну цифру назвати складно, адже постійно хтось вибуває – інший прибуває. Дещо тішить факт, що з усіх мобілізованих Роздільнянським райвійськкоматом загиблих немає, хоча, на жаль, двоє отримали контузію.

Сергій Іщенко, який віддав життя за незалежність України, призивався Дніпропетровським військкоматом. Усі ми віддаємо шану його подвигу, пам’ятатимемо і сумуватимемо з приводу трагічної загибелі.

Станом на сьогоднішній день набір на військову службу здійснюється на контрактній основі постійно, бажаючих боронити вітчизну достатньо. Держава забезпечує гідні гарантії військовослужбовцям та належну зарплату. Професія військовослужбовця є престижною, користується попитом та повагою у суспільстві, і приваблює не лише чоловіків, а й представниць слабкої статі.

Та слід зауважити, що не втрачає актуальності волонтерська діяльність, незважаючи на значно більшу забезпеченість ЗСУ, ніж це було на початку АТО. Щоправда волонтери зараз більшу увагу приділяють мирним жителям Донбасу, які потерпають від нестачі продуктів, необхідних речей. У Роздільній регулярну гуманітарну допомогу та виїзди до Донецької та Луганської областей здійснюють волонтери благодійної організації «Ukraine Relief», на чолі з Олександром Зубаревим.

А наскільки успішно у 2017 році проходить осінній призов на строкову службу?

– Не можна сказати, що з цим у нас повністю все гаразд, є ті, хто ухиляється. Але, в більшості, призовники, якими відтепер є молоді чоловіки по досягненню 20-річного віку, усвідомлюють свою відповідальність і готові до проходження служби. Першу відправку осіннього призову семи юнаків провели 11 жовтня. Службу вони проходитимуть у батальйоні Президентського полку в м. Київ, полках забезпечення тощо. Загалом у цей осінній призов маємо направити на проходження військової служби 20 хлопців і до кінця листопада, вважаю, успішно завершимо цей призов.

Багатьох роздільнянців цікавить, коли у місті з’явиться пам’ятник воїнам АТО, капсулу для якого заклали вже досить давно…

– Цей пам’ятник встановлюватиметься напередодні свята захисників України, а офіційна церемонія відкриття відбуватиметься саме 14 жовтня. Тож, цей рік стане для нас особливо знаковим, бо подібні меморіали  вже відкрили у багатьох містах України і приємно, що Роздільна – у їх числі.

Чи склалися вже певні традиції у працівників Роздільнянського райвійськкомату щодо відзначення Дня захисника України 14 жовтня?

– Сказати, що є якісь особливі традиції, не можу. Все проходить досить просто та звично. Зокрема, всім колективом беремо участь у святкових заходах, що проводяться в місті з нагоди цього свята. Вітаємо один одного і в колективі, очолювати який мені приємно вже не один рік, адже є порозуміння та конструктивна співпраця заради гідного виконання покладених на нас військових зобов’язань. І, користуючись нагодою, хочу побажати колегам, усім захисникам нашої країни мирного неба над головою, міцного здоров’я, добробуту в родинах, щастя та гармонії. Військова справа непроста – проте потрібна і важлива для всієї країни та кожного з її громадян.

ГЕРОЙСЬКИЙ  ВЗВОД

Жителька Яковлівки Ольга Очереднова стежить за перебігом подій в зоні АТО не з меншою увагою, ніж будь-який штабний генерал: у неї там син.

Втім, АТО – назва вже застаріла. Шостого жовтня Верховна Рада України ухвалила закон про реінтеграцію Донбасу, яким визнала, що ініціатором збройної агресії проти України та окупації частини української території є Російська Федерація. Це означає, що Україна більше не проводить АТО, а вживає заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російській збройній агресії у Донецькій і Луганській областях.

Роман Очереднов служить у бригаді швидкого реагування національної гвардії на Донецькому напрямку. У гвардійських лавах знаходиться й другий син Ольги Йосипівни – Дмитро. Він виконує свої функції  в патрульно-постовій службі, що теж потребує багато відваги і вміння. І материнське серце з однаковою тривогою болить за обох синів.

Що вдієш – Україна потрапила у складний період своєї історії, коли її незалежність і територіальну цілісність треба відстоювати зі зброєю в руках. І кому це робити, як не синам України?! Ми поцікавилися, скількох учасників цієї вже тривалої війни дала яковлівська громада? За даними сільради, виявилося – 21 воїна, цілий взвод!

Ці хлопці зіткнулися із серйозним противником. Борог веде щоденний обстріл українських позицій, засилає диверсійні групи, сіє смерть, каліцтва і руйнацію на українській землі.

Недавно представник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявив: «Росія вже знаходиться в Україні з усім своїм великим озброєнням… Ще більший контингент зосереджений біля кордонів України».

Великий тлумачний словник сучасної української мови зазначає: що герой – це: «1. Особа, яка виявляє відвагу, хоробрість, самовідданість у бою й у праці. 2. Особа, яка втілює типові риси певного оточення, часу…».  Отже наші хлопці – справжні герої.

Сьогодні ми складаємо їм особливу  шану, адже свято Покрови співпадає з Днем захисника Вітчизни. Тому назвемо всіх, хто був покликаний із Яковлівки на захист України в цей період. Подаємо їх імена в алфавітному порядку: Юрій Артошин, Валентин Асадов, Сергій Вербанець, Олександр Возняк, Євген Гун, Руслан Данил, Валерій Дяків, Ігор Іванов, Дмитро Очереднов, Роман Очереднов, Максим Самотей, Володимир Станішевський, Владислав Таранюк, Іван Таранюк, Олександр Таранюк, Сергій Таранюк, Володимир Тульченко, Олег Фалюта, Петро Філіппов, Євген Фісенко та Володимир Чебатюк. Сьогодні сувереність та незалежність нашої держави захищає Анатолій Равлюк.

…Певно, всі пам’ятають походження свята Покрови Пресвятої Богородиці. Воно відзначається на спомин про явлення близько 910 року у Влахернському храмі в Константинополі Богородиці, яка для захисту християнського люду від сарацинів-загарбників простерла свій полог над усіма віруючими, які там молилися. Захистивши їх таким чином, видіння Божої Матері щезло, але ще довго християни відчували ту благодать, що зійшла на них.

Ми цілком усвідомлюємо, що основою захисту нашої Вітчизни є Збройні сили України. Але нема-нема, та й хочеться попросити: «Покрово, Покрово, захисти мирян своїх знову!».

На знімках: Роман і Дмитро Очереднови.

Більше інформації по темі читайте у друкованій версії газети “Вперед” за 14 жовтня 2017 року. 

Залиште свій коментар