Слово про музику

Чи потрібні слова про музику? Адже музика має свою мову, і слова бувають безсилі там, де «говорить» музика. Вона здатна висловити те, що слова неспроможні, розкрити найглибші, найтонші відтінки людських почуттів, думок, настроїв, може допомогти викликати до життя сокровенні думки, унести в далеке минуле, зазирнути в майбутнє. Їй одній під силу передати одночасно почуття різних людей: і того, хто говорить, і того, хто слухає.

Музика може потрясти, розтривожити, заспокоїти, змусити радіти і сумувати; та завжди спонукає переживати і думати. Недаремно в усі часи прагнули наблизитись до музики – скарбниці мудрості, краси та пізнання.

Яскравим прикладом слугує концертна програма «Дзвени, бандуро!», яка відбулася нещодавно в актовій залі Роздільнянської дитячої школи мистецтв. Численні глядачі, а це і учні та викладачі школи, і запрошені школярі школи-гімназії № 1 м. Роздільна, і батьки, змогли долучитися до бандурного мистецтва. Бандура – символу країни, душа української автентичної пісні.

Ведуча – Заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор ОНМА ім. А.В. Нежджнової (в минулому Одеської консерваторії) Н.В. Морозова просто, доступно ознайомила присутніх з інструментом бандура, її історією, розвитком від сивої давнини до наших днів.

У тиші переповненої зали зі сцени линули народні пісні, романси, інструментальні п’єси у виконанні закоханих у свій інструмент, студентів. Кожен виступ закінчувався бурхливими оплесками вигуками «Браво!». Бандура пройшла довгий вік і довела, що зможе існувати і розвиватися далі. Їй підвладна лірична пісня, бравий козацький марш, сучасна музика, етюд.

По завершенні концерту ще довго не вщухали оплески, глядачі не хотіли розходитися, всі перебували під чудодійним впливом живої музики.

Роман ГІМБРА, директор школи мистецтв.

Залиште свій коментар