Цифри та факти

Підсумки оперативно-службової діяльності Білгород-Дністровського прикордонного загону за 2016 рік

Закінчився 2016 рік. Білгород-Дністровський прикордонний загін підбиває підсумки своєї діяльності. Для прикордонників загону рік був доволі складним, напруженим та плідним. Персонал загону з гідністю впорався з поставленими завданнями та продовжує їх виконувати на належному рівні.

Загін брав активну участь в операціях «Кордон – 2016», «Мігрант», «Координаційні пункти» (під егідою міжнародної агенції FRONTEX).

У відомстві активно ведеться системна боротьба з корупцією, загін долучався до таких антикорупційних акцій, як «Чисті руки», «Доброчесність». Позитивним є те, що зростає кількість відмов від запропонованих громадянами грошей. Так, протягом року зафіксовано 80 випадків відмов прикордонників загону від неправомірної  вигоди.

На постійній основі триває співпраця з Місією EUBAM (Місія Євросоюзу з надання допомоги Україні та РМ з прикордонних питань). Також тісно співпрацюємо з нашими молдовськими колегами. Відповідно до домовленостей між урядами України та РМ, продовжуються заходи по спільному патрулюванню Державного кордону (як по території України, так і по РМ проведено близько 500 спільних патрулювань).

У минулому році, до речі,  вперше за останні майже
10 років здійснено набір на строкову військову службу. Наразі у загоні проходять службу майже 170 строковиків.

Хочу нагадати, що загін охороняє ділянку Державного кордону з Республікою Молдова, протяжністю понад 400 км, у межах п’яти районів Одеської області (Роздільнянський, Біляївський, Білгород-Дністровський, Саратський, Тарутинський).

До складу загону входить 11 відділів прикордонної служби, 13 пунктів пропуску через Державний кордон та один пункт контролю. На ділянці відповідальності основними загрозами є: незаконна міграція; контрабанда наркотичних засобів, зброї та боєприпасів; незаконне переміщення товарів, автотранспорту; незаконний вилов живих водних ресурсів.

Протягом 2016 р. складено 2499 протоколів про адміністративні правопорушення (635 – стосовно громадян України та 1864 – стосовно іноземців). Посадовими особами загону накладено штрафів на загальну суму 1 639 557 грн.

З різних причин не пропущено через Державний кордон України майже 2500 осіб.

img_96831

У пунктах пропуску під час проведення заходів прикордонного контролю виявлено 17 підроблених, 21 чужий документ та понад тисячу недійсних документів.

Усього протягом року прикордонниками Білгород-Дністровського загону припинено 152 спроби незаконного переміщення товарів та вантажів через Державний кордон, затримано контрабанди на загальну суму понад 490 млн гривень. У тому числі цигарок – понад 700 тис. пачок (на загальну суму 5,8 млн грн), винно-горілчаних виробів та спирту – близько 18 тонн. За незаконне перетинання та спробу незаконного перетинання кордону затримано 320 осіб.

За злісну непокору законним вимогам прикордонного наряду притягнуто до відповідальності 26 осіб. За порушення прикордонного режиму та режиму в пунктах пропуску притягнуто до відповідальності 763 особи.

Виявлено, у тому числі спільно з оперативними підрозділами Південного регіонального управління ДПСУ та взаємодіючими правоохоронними органами: понад 70 кг наркотичних речовин; 8 викрадених автомобілів, оформлено 40 протоколів за ст. 121-1 КУпАП «Експлуатація водіями транспортних засобів, ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах»;  28 одиниць зброї та 117 набоїв. Затримано 556 нелегальних мігрантів.

Також хочу зазначити, що в охороні кордону активно використовуються технічні засоби охорони кордону. Так, у 2016 році, використовуючи квадрокоптер та СОЕС (систему оптико-електронного спостереження – вежа з розміщеними на ній радарами та камерами тепловізійного, денного і нічного спостереження) затримано 37 осіб за спробу та порушення державного кордону.

Серед найвагоміших затримань 2016 року були:
577 тисяч пачок цигарок без акцизних марок (сума оцінки склала 5 млн грн) у населеному пункті Мирне Біляївського району; 23 бочки (ємністю близько 200 л кожна) зі спиртом (всього 5500 л) на ділянці ВПС «Яськи» у вантажному авто (сума оцінки: авто – 235 тис. грн, спирт – 330 тис. грн); партія наркотиків (3,4 кг марихуани) на ділянці ВПС «Степанівка»;
92 старовинні золоті та срібні монети, датовані XIV століттям (сума оцінки – понад 150 тис. грн) на ділянці ППР «Маяки»; 17 полотень італійських митців епохи Ренесансу, які були викрадені з музею міста Верона (Італія) у листопаді 2015 року, на ділянці ВПС «Яськи» (сукупна вартість картин – близько 16 млн євро).

У 2017 році Білгород-Дністровський загін продовжуватиме системно реформуватися в рамках змін у Держприкордонслужбі в цілому. Хочу запевнити, що прикордонники загону і надалі ефективно забезпечуватимуть надійну охорону кордону та пропуск осіб і транспорту на кордоні.

img_97901

Іван Іванчук, помічник начальника Білгород-Дністровського прикордонного загону, начальник прес-служби, майор.

Залиште свій коментар