Африканська чума сивней наступає!

Згідно з повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, в період з 26 по 31 липня 2016 року, за результатами досліджень Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, у патматеріалі від свиней, що належали громадянам, які проживають у с. Шляхове Балтського району,  смт Саврань, с. Осички Савранського району та с. Баранове Іванівського району Одеської області виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней.

Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС): хворіють на АЧС домашні та дикі свині усіх вікових груп; АЧС не становить небезпеки для людини; людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини; збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом (у трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, у гною – до 3 місяців, у копченій шинці – до 5 місяців); хворі тварини не лікуються, а підлягають знищенню та спаленню.

Ознаки хвороби: свиня пригнічена, лежить, спостерігається парез задніх кінцівок, підвищена температура 40,5-42 ºС, частий запор, інколи пронос з кров’ю. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими вірусоносіями. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів також є одним з факторів поширення хвороби.

Ветеринарна служба просить громадян, які мають свиней, не допускати згодовування тваринам харчових відходів тваринного та невідомого походження, не купувати продукти тваринного походження в місцях стихійної торгівлі, не допускати контакту домашніх тварин з дикими, синантропними тваринами і сторонніми особами. В природних умовах на африканську чуму свиней можуть захворіти як домашні, так і дикі свині будь-якого віку.

У разі виявлення ознак захворювання свиней терміново повідомляти ветеринарну службу району (дільничних лікарів ветеринарної медицини). Тел.: 3-10-75, 095-017-37-61, 095-002-67-36.

Ветеринарна служба району.

Залиште свій коментар