Успіхи та досягнення Барської ТГ

Бар – ні, мова піде не про той заклад, про який ви подумали. Мова піде про міську територіальну громаду, що на Вінниччині. В межах престуру «Громади Вінниччини в умовах воєнного стану. Виклики та вікна можливостей» від Харківського пресклубу нам випала нагода відвідати Барську громаду.

Першочергово хочеться розповісти про досягнення громади у волонтерстві за період повномасштабного вторгнення. З бюджету Барської міської ради виділено на оборонну діяльність і підтримку ЗСУ 24 705 974 гривень, це зокрема: допомога військовим частинам, на потреби ЗСУ; підтримка формувань військових підрозділів; волонтерська діяльність; соціальні виплати важкохворим, пораненим, родинам загиблих Героїв. 

Для координації гуманітарного штабу збирались кошти з одноденного заробітку працівників міської ради, проводились благодійні заходи. Особливо відзначилась маленька дівчинка Марія, яка власними силами на благодійних ярмарках зібрала понад 100 тис. гривень. Загалом усі кошти були спрямовані безпосередньо на допомогу бригадам військовослужбовців,зокрема придбано три Starlink, дрони (мавіки), 10 комплектів шин для автомобілів, боєприпаси, пальне та відремонтовано автомобілі. 

Мешканцями Барської громади було зібрано 224,3 тонни продуктів харчування на суму 1 млн 504 тис. гривень і передано безпосередньо військовим. Загалом це склало 355 вантажівок допомоги, в яку входили продукти харчування, засоби гігієни, медичні засоби, 78 830 банок тушонки, яку господині робили самі. І зараз вони працюють заради Перемоги й продовжують свою благодійну діяльність. 

«Для захисників України на фронті дуже важлива підтримка з тилу, особливо технічна. Приміром, ось ці дрони допомагають у розвідці, коригують координати, збивають ворожі квадрокоптери та рятують життя військовослужбовців. Це дрони­камікадзе, бойові пташки, зібрані Барською благодійною організацією “Шпак”, вони вже ефективно тестовані, найближчими днями попрямують на службу ЗСУ», – зазначив Барський міський голова Володимир Савалюк. 

Коли журналісти завітали до міського голови, то могли на свої очі побачити дрони­камікадзе, які вже були готові для передачі військовим. Володимир Савалюк розповів, що саме ці дрони збирають у нас в Україні, й деталі також вітчизняні, а ті, що з Китаю, не вигідно, треба довго чекати. 

«Наші хлопці зайнялись цією роботою. Купили 3D­принтери, щоб тут на місці пасти дрони­-камікадзе. Є вже розробка нового дрону вагою до 7 кг, що летить 300 км. Наразі наше замовлення – 10 штук, згодом знову замовимо 10 штук. Ми постійно їх закуповуємо. Придбали комплектуючі, а хлопці зібрали дрони», – доповнив голова.

Не залишились без уваги і мешканці зі статусом ВПО: для них у Барі було створено центр гуманітарної допомоги на базі міського будинку культури. Наразі загальна кількість осіб, що скористались послугами центру, склала 5,4 тис. Загальна кількість виданої гуманітарної допомоги становила 50 тонн. 

Вікторія ЯСЛИК

Залиште свій коментар