В Україні скорочується виробництво і споживання згущеного молока. Так, в 2012 р вітчизняними підприємствами було вироблено 105,1 тис.т згущеного молока, то в 2018-му – тільки 72 тис.т, пише lenta.ua.
«Криза, і, відповідно, зменшення купівельної спроможності населення, тут ні до чого. Змінюються споживчі переваги. Молодь взагалі не розуміє: що це за продукт такий – згущене молоко. Знають «нутеллу» – її можна на хліб намазати, і з’їсти як десерт до чаю. А згущене молоко все більше виступає як інгредієнт для випічки тортів, бісквітів та іншої кулінарної продукції, ніж як самостійний продукт. З’явилося таке поняття, як «кондитерська згущене молоко», до складу якої можуть входити молочна сироватка, знежирене молоко, рослинний жир (пальмова олія)», – розповідає директор аналітичного агентства «Інфагро» Василь Вінтоняк.
За його словами, в даний час 85% виробництва вітчизняного згущеного молока припадає на п’ять компаній. Найбільшу ринкову частку займає підприємство з Чернігівської області Ічнянський молочно-консервний комбінат (30%) з торговими марками «Iчня», Mama Milla і Milada. На другому місці Roshen (20%), який виробляє згущене молоко на новому заводі у Вінниці. Проте, на прилавках супермаркетів і магазинів її годі й шукати. Це як раз той самий випадок, коли вся продукція випускається для власного споживання кондитерських підприємств корпорації.
Первомайський МКК (Миколаївська область) займає 15% ринку. Як такої торгової марки у виробника немає – на етикетці тільки назва підприємства і зображення хлопчика з ложкою. Куп’янський МКК (Харківська обл.) має ринкову частку 12% з торговими марками «Молочна слобода», «Заріччя» і «Насолода». Нарешті, 8% – у підприємства «Імперіал плюс» з торговою маркою «Сладосвіт» (Черкаська обл.).
Решта частки ринку (15%) припадає на два десятки підприємств, найпродуктивніші з яких – група компаній «Альміра» (включає Овруцький МКК, «Техмолпром» і Білицький МКК), а також Кременчуцький і Лубенський молокозаводи.
Імпорт згущеного молока мінімальний. У 2018 р він становив лише 1,1 тис.т. При цьому, як розповідає заступник голови правління Ічнянського МКК Сергій Запорощук, 80% зовнішніх поставок здійснюють з Білорусі (в основному продукцію Рогачевского молочноконсервного заводу.). Іншу частку імпорту займають країни Євросоюзу, головним чином – Данія.
Експорт згущеного молока з України в минулому році склав 30 тис.т. (Більше 20% від всієї виробленої в країні) З них 55% припало на продукцію Ічнянського МКК, 21,5% – Куп’янського МКК і 7,6% – «Альміра». В даний час вітчизняна згущене молоко поставляється в 36 країн світу.
Але експорт, за словами Вінтоняка, теж падає. Так, обсяги зовнішніх поставок вітчизняної згущеного молока в минулому році впали в порівнянні з 2017-м на 16%. Втім, вважає експерт, це загальносвітова тенденція.
Однак наші підприємства не здаються. Винаходять нові рецепти. Якщо в радянські часи в продажу було два види згущеного молока: звичайна – так звана «молоко незбиране згущене з цукром», і «молоко згущене варене», то зараз у продажу є згущене молоко з кавою, какао і фруктозою. (Хоча звичайна «біла» все одно становить близько 85% від усього виробництва).
Змінюється упаковка. Вже 25% її – пластикова пляшка (що дуже затребуване при експорті), 10% – «дой-пак», пакетик з кришечкою. Винаходяться свіжі маркетингові ходи.