Притулок для тварин ­ не лише для Роздільної, а для всього району

Продовжуємо цикл публікацій в межах реалізації редакцією проєкту «Безпритульні тварини: проблема та шляхи вирішення», у співпраці з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу та за підтримки ЮНЕСКО, за фінансування народу Японії.

Як уже повідомлялось на сторінках районного часопису, нещодавно відбулося засідання «круглого столу» для розв’язання проблеми безпритульних тварин у м. Роздільна та складання плану першочергових дій з метою зменшення їх популяції. Участь у заході взяли представники влади, Держпродспоживслужби, зооволонтери, представники Молодіжної ради, громадські активісти. В ході зустрічі під час обговорення з усіма учасниками наради, окрім інших, було озвучено пропозицію про необхідність облаштування притулку (місць перетримки) для безпритульних тварин, який би охоплював не лише місто Роздільна, а й інші громади району. З цією пропозицією під час наради при Роздільнянській районній військовій адміністрації з головами громад району до присутніх звернулась координаторка проєкту «Безпритульні тварини: проблема та шляхи вирішення», депутатка міської ради Наталія Буковська.

­Звертаюсь до вас стосовно питання безпритульних тварин у Роздільнянському районі. Розумію, що в умовах воєнного стану дане питання не на стільки актуальне, як питання підтримки та допомоги Силам оборони України. Водночас, вражає статистика щодо кількості покусів людей собаками. Так, за інформацією Роздільнянської багатопрофільної лікарні за 9 місяців 2024 року було зафіксовано 30 випадків покусів людей, з яких 9 ­ діти, і це тільки ті, хто звернувся до лікарні. Крім того, невтішною є епізоотична ситуація щодо сказу в районі. З метою налагодження комунікації між владою, депутатами, фахівцями, зооволонтерами, місцевими мешканцями, 27 вересня було проведено засідання «круглого столу», під час якого озвучено пропозицію про необхідність облаштування притулку (місць перетримки) для безпритульних тварин, який би охоплював не лише місто Роздільна, а й інші громади району. Адже безпритульні тварини – це не лише одна з найболючіших проблем у Роздільній, а й в інших громадах Роздільнянського району.

Створення спільного притулку для безпритульних тварин дало б змогу зменшити фінансове навантаження на бюджет Роздільнянської громади шляхом залучення коштів з бюджетів інших громад району. Адже всім відомо, що його облаштування та утримання ­ доволі дороговартісне. Тому звертаюсь з пропозицією розглянути можливість облаштування та утримання притулку для безпритульних собак на теренах Роздільнянщини. Прошу вас вийти з даним питання та обговорити в громадах таку пропозицію. У разі схвального рішення ми зможемо рухатися далі, щоб у найближчій перспективі визначитись з кошторисом та створити такий притулок, ­ відзначила у виступі Наталя Буковська.

Присутні схвально поставились до пропозиції, пообіцяли обговорити проблему безпритульних тварин на місцях та надати свої пропозиції. Голова Роздільнянської РВА Сергій Приходько зазначив, що цю проблему дійсно треба вирішувати, але трохи згодом, адже наразі це не першочергові потреби, на які можна витрачати кошти з місцевих бюджетів.

Наш кор.

Залиште свій коментар