Задля створення безпечного середовища у місті

27 ВЕРЕСНЯ на базі громадського простору “Діалог” Роздільнянського палацу культури відбулося засідання «круглого столу» за участю представників влади, поліції, зоозахисників, ветеринарів, депутатів, громадських активістів та інших. Зустріч відбулась у межах реалізації редакцією проєкту «Безпритульні тварини: проблема та шляхи вирішення», у співпраці з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу та за підтримки ЮНЕСКО, за фінансування народу Японії.

Мета заходу – пошук можливих шляхів зменшення популяції безпритульних тварин у м. Роздільна, розгляд можливостей створення притулку для тварин (місць перетримки), розробка плану першочергових дій, напрацювання дієвого механізму взаємодії всіх причетних структур та організацій з даного питання. Окрім зоозахисників, волонтерів, громадських активістів участь у засіданні взяли: заступник міського голови Микола Петровський, начальник відділу житлово-комунального господарства та інфраструктури Роздільнянської міської ради Юрій Тесніков, начальник Роздільнянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Олег Гнисюк та його заступник В’ячеслав Вацьков, заступник начальника Роздільнянського районного відділу поліції Олександр Римарчик та представники Молодіжної ради при Роздільнянській міській раді.

Проблему безпритульних собак ми вже порушували на сторінках медіа. Крім того, проводилось опитування серед роздільнянців щодо проблеми безпритульних тварин у м. Роздільна. Люди стурбовані великої кількістю зграй собак по місту та вимагають від влади дій для розв’язання проблеми.

– За даними Роздільнянської багатопрофільної лікарні, за дев’ять місяців поточного року зафіксовано тридцять випадків нападів собак на людей, дев’ять з постраждалих – це діти. Статистика наразі є невтішною, до того ж з кожним роком кількість безпритульних собак збільшується. Звісно ж, у першу чергу, багато залежить саме від відповідальності та свідомості людей, їх ставлення до тварин. У Роздільній зафіксовані непоодинокі випадки, коли викидають своїх тварин зі свого двору в місто. Потім вони плодяться і розмножуються, збираються в зграї, і чого очікувати від них – ніхто не знає. Тож тут має бути спільна робота всіх, щоб змінити ситуацію в місті, – зазначила координаторка заходу, головна редакторка Роздільнянського медіа “Вперед” Наталія Буковська у вступному слові.

Юрій Тесніков доповів, що саме було зроблено управлінням та висловив своє бачення цієї проблеми:

«Можу доповісти саме про ту роботу, яку проводить управління ЖКГ та інфраструктури. Наше управління виконує усі розпорядження та рішення сесії, що виноситься міською радою. Міська рада виділяє кошти щороку для стерилізації безпритульних тварин. На підставі цього управління проводить тендер, укладає договір з підрядною організацією. Потім приїжджають відповідні спеціалісти, які відловлюють тварин, стерилізують, вакцинують, лікують, перетримують, а потім відпускають у середовище їх проживання. Ми тривалий час співпрацювали з одеською компанією, наразі ж – з тим, хто виграв тендер. Відповідно до виконаної роботи наше управління оплачує їхні послуги. За три роки міською радою було виділено 600 тис. грн та простерилізовано 307 тварин. Так, у 2021 році було простерилізовано 152 тварини, на що витратили 148 тис. грн. У 2022 році не виділялися кошти, оскільки розпочалися воєнні дії. У 2023 році простерилізували 103 тварини на суму 298 тис. грн, у 2024-му – 52 тварини на суму 148 тис. грн. Тож можна відслідкувати динаміку: наскільки підвищується вартість послуги, відповідно, зменшується кількість простерилізованих тварин. Управлінням на міську раду було направлено лист щодо виділення коштів у сумі 99 тис. грн на ті ж самі заходи. Якщо буде прийняте рішення й будуть виділені кошти, ми зможемо укласти ще один договір».

Як зазначив присутній на нараді заступник міського голови Микола Петровський, лист дійсно надійшов на міську раду, його буде рекомендовано на розгляд профільних комісій та, у разі позитивного рішення, направлено на розгляд сесії. З порушеного питання виступив Роздільнянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Олег Гнисюк:

«Ми неодноразово обговорювали це болюче питання. Заходи стерилізації, вакцинації, лікування тварин може проводити ветеринарна лікарня, якщо до нас буде звернення та створені відповідні умови. Є затверджені тарифи і для того, щоб перетримати одну тварину, сума без харчування становитиме близько 230 грн. Однак на сьогодні є низка об’єктивних причин, і питання в тому, де саме перетримувати тварин, адже на території районної ветлікарні немає належних умов для перетримки. Тож ми готові провести всі відповідні процедури у визначений день, але, щоб люди розуміли, після неї доведеться тваринку забрати та самим доглядати за нею».

https://youtu.be/Uh6dsJagAo0

Порушувалось також питання щодо необхідності створення служби з відлову тварин, але, знову ж таки, на це потрібні кошти: для оплати праці людей, спорядження, транспорту, створення місць перетримки. Якщо для проведення стерилізації тварин у районного управління Держпродспоживслужби все необхідне є, то для їх відлову та перетримки – ні. Для цього потрібні кошти, тоді б справа пішла б в рази швидше. Водночас, кошти на це в міському бюджеті наразі не передбачені.

Ще одним дієвим способом зменшення популяції безпритульних тварин є їх інвентаризація. Як зазначив Олег Гнисюк:

«Наразі, міністерством аграрної політики реалізовується експериментальний проєкт щодо ідентифікації та реєстрації домашніх тварин. Таким чином буде створено реєстр тварин, які утримуються власниками. Після чого власники будуть зобов’язані через органи місцевого самоврядування або електронний реєстр зареєструвати тварину. Найголовніше, що в такому реєстрі можна буде переглянути за ідентифікаційним кодом, хто власник, який викинув свою тварину, після чого він буде зобов’язаний понести покарання. Тож сподіваємось, що цей проєкт найближчим часом стане вже не експериментальним».

Взагалі-то питання щодо відповідальності господарів тварин дуже гостре, адже відсутнє чітке регулювання законодавством. Як зазначив заступник начальника Роздільнянського РВП Олександр Римарчик, на даний час складено лише три протоколи, за якими були прийняті відповідні рішення про притягнення до відповідальності порушників та накладені штрафи. На жаль, більшість протоколів закриваються, адже суд не вбачає підстав для винесення рішення, а штрафи, які накладаються, не значні. Тому це питання до органів вищої влади.

Також обговорили можливість створення притулку для тварин. На території міста є багато занедбаних приміщень, де можна було б організувати місце для тварин-безхатченків. Але це досить дороговартісна справа. Враховуючи те, що проблема безпритульних тварин є не лише у Роздільнянській громаді, за результатами обговорення було запропоновано вийти з пропозицією створення притулку для тварин спільно з іншими громадами Роздільнянського району. Це б дало змогу залучити кошти й інших місцевих бюджетів, що значно б зменшило навантаження на міський бюджет Роздільнянської громади. Звісно ж це питання не одного дня, але рухатися в цьому напрямку варто починати вже сьогодні.

Крім того, Олег Миколайович вийшов з пропозицією розробити та затвердити Правила утримання домашніх тварин у населених пунктах громади, де будуть чітко прописані права, обов’язки та відповідальність господарів. Там же можна й вказати обов’язкову реєстрацію домашніх  улюбленців і відповідальність у разі невнесення цих даних. Це має бути спільний документ, де пропозиції кожної з організацій будуть враховані. Подати ці правила на розгляд профільних комісій і затвердити на сесії. Микола Петровський дану пропозицію взяв до уваги.

У Роздільній є декілька середовищ масового проживання безпритульних тварин. На жаль, здебільшого вони знаходяться в подвір’ях багатоповерхівок, де постійно ходять люди, граються діти. Як тварини себе поведуть і чого від них очікувати, ніхто не знає. Тож під час наради порушили питання щодо скупчення тварин біля п’ятиповерхівок на вулиці Сергія Дмитрієва (колишня вул. 40 років Перемоги). Нещодавно там собака покусала дитину і таке там трапляється не вперше. Як зазначила зооволонтерка Алла Гончаренко, є пропозиція розглянути можливість облаштування вольєру за межами будинків, неподалік від гаражів та залізниці.

– Ми зверталися до міської ради протягом року і вийшли з пропозицією облаштування вольєру, куди б могли цих собак перевести, щоб вони не кидалися на людей, адже ситуація там критична. Зібрали підписи, знайшла вісім господарів, п’ятеро з яких погодилися, троє були проти, аргументуючи тим, що буде неприємний запах сечі. Як вирішити цю ситуацію, я не знаю, – зазначила пані Алла.

Присутній на нараді заступник міського голови Микола Петровський запевнив, що візьме це питання під контроль і найближчим часом буде проведено зустріч з усіма причетними, щоб визначити подальший план дій для врегулювання ситуації з безпритульними собаками біля п’ятиповерхівок на вул. Сергія Дмитрієва.

Крім того, Олег Гнисюк порушив ще одне важливе питання – це сказ:

«При укусах ця хвороба не виліковна. З кожним роком кількість покусаних людей збільшується. Одними з переносників сказу є лисиці. Минулого року була проведена вакцинація диких м’ясоїдних тварин на території Роздільнянського району. Було розкладено вручну 20 тисяч вакцин. У цьому році ми будемо також проводити такі роботи наприкінці жовтня – на початку листопаду. Все це спільна робота ветеринарної служби, Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування. Ми запланували покрити 80 % Роздільнянського району, де вручну буде розкидано понад 65 тисяч доз приманки. Усіх охочих запрошуємо до співпраці. На сьогодні вже сформовано 20 бригад по району, це близько 200 людей. Хто має бажання нам у цьому допомогти, долучайтесь. За нашими показники, якщо проводити таку програму вакцинації впродовж 5-6 років, зможемо зменшити в кілька разів реєстрацію сказу у тварин».

Зооволонтери запевнили, що долучатимуться до цієї роботи. В ході наради зооволонтери також зауважили, що вони зі свого боку робили, роблять і будуть робити все можливе для догляду за безпритульними тваринами, зокрема забирають багатьох до себе додому, шукають їм господарів. На це йде дуже багато часу та й коштів, щоб їх годувати. Тож вони очікують на підтримку з боку влади, щоб спільними зусиллями розв’язати проблему безпритульних тварин у місті.

Маємо надію, що всі порушені питання під час наради знайдуть свої відповіді, а керівництво міста, причетні структури та організації, зооволонтери активно включаться в роботу задля створення безпечного середовища у місті.

Наш кор.

Ця публікація підготовлена у співпраці з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу та за підтримки ЮНЕСКО, за фінансування народу Японії. Автори несуть відповідальність за вибір і виклад фактів, що містяться в цій публікації, а також за висловлені думки. які не обов’язково належать ЮНЕСКО та жодним чином не зобов’язують Організацію.

Залиште свій коментар