Служба, яка оберігає кожного

14 серпня – День працівників ветеринарної медицини

Є така народна мудрість: «Медицина лікує людину, а ветеринар оберігає людство». На відзнаку вагомого внеску працівників ветеринарної медицини в забезпечення ветеринарного та епізоотичного благополуччя, ветеринарної санітарної безпеки продуктів тваринництва і охорони навколишнього середовища й встановлено це національне професійне свято, яке відзначається в країні щороку в другу неділю серпня.

Напередодні ми зустрілися з в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Роздільнянському районі Олегом ГНИСЮКОМ і попросили його відповісти на кілька запитань:

– У структурі служби цього року відбулися деякі зміни. Які саме?

– Наша служба утворена шляхом реорганізації ветеринарної та санітарно-епідеміологічної служб. У її структурі – два відділи: перший – безпечності харчових продуктів та ветеринарії, а другий – державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства. У штаті – 11 спеціалістів.

– Які їхні обов’язки?

– Затвердження ветеринарно-санітарного благополуччя населення району, дослідження і виявлення небезпечних хвороб тварин, санітарне благополуччя людей. Крім того, вони виконують інспекторські функції, які полягають у перевірці, контролі та нагляді за дотриманням відповідного законодавства.

– Яка загалом обстановка на території району?

– Сьогодні обстановка в цілому благополучна, але на території області є загрозливі вогнища захворювання свиней на африканську чуму. На цей момент, що ми спілкуємося, виявлено шість таких пунктів: три – в Савранському районі, два – у Балтському і один – в Іванівському районах.

У березні таке ж лихо в Роздільнянському районі спіткало й село Милолюбівка, яке, по суті, вже злилося зі Степанівкою. Але завдяки рішучим і оперативним діям не лише нашої служби, а й керівників місцевої влади, Степанівської сільради, всіх жителів села, місцевих структур поліції, МНС та інших організацій, протягом кількох годин ми всіх хворих тварин вилучили й утилізували, чим зупинили поширення цієї небезпечної пошесті, оздоровили цей мікрорайон.

У цій відповідальній роботі активну участь брали працівники Роздільнянської районної державної лікарні ветмедицини, на чолі з начальником Л.М. Тюриною, та спеціалісти районної лабораторії ветмедицини, під керівництвом в.о. директора О.А. Маломан. Дуже вдячний своїм колегам за сумлінне виконання своїх професійних обов’язків не тільки під час надзвичайних ситуацій, а щодня.

Хочу підкреслити, що ми продовжуємо здійснювати моніторинг за тваринами у всьому районі. Ось і сьогодні провели нараду, до якої залучили всіх своїх ветеринарних спеціалістів. Перед ними поставлена задача: протягом 10 днів зробити повну ревізію наявного поголів’я свиней в нашому районі.

Користуючись нагодою, хочу закликати всіх власників тварин з порозумінням поставитися до проблеми, яка виникла, і посприяти нашим представникам у виконанні цієї важливої роботи.

Принагідно повідомляю також про те, що Кабінет Міністрів України прийняв постанову (надрукована у цьому ж номері газети), за якої всі свині підлягають обов’язковій ідентифікації. Тобто, кожній тварині слід почепити бирку з певним номером. У разі зараження свині африканською чумою й виявленням її, кошти за неї компенсують лише тим власникам, які заздалегідь потурбуються про ідентифікацію.

Кілька слів про санітарію. Наскільки важливе це питання, показало недавнє масове отруєння людей в Ізраїлі. Ми і в минулі роки, і зараз приділяємо захисту людей від недоброякісної продукції, страв і напоїв належну увагу. І не ослаблюємо на мить. Зокрема, хочу повідомити, що на сьогодні при райдержадміністрації створена комісія для перевірки об’єктів громадського харчування – як у райцентрі, так і в селах.

– Чи є проблеми, на яких Ви хотіли б зосередити увагу?

– Проблеми завжди є. І всі їх можна розв’язати, але за однієї умови – достатнього фінансування. А цього року наша служба сіла на фінансову мілину. Будемо сподіватися, що ситуація зміниться на краще.

Тільки так. Вітаю Вас і у Вашій особі весь колектив з наступаючим професійним святом!Спасибі!

Говорять фахівці з місць

DSCN6827
Фахівці ветеринарної медицини Роздільнянського району

Іван УМАНСЬКИЙ, завідуючий Щербанським пунктом ветеринарної медицини:

– Ветеринар – це не посада, а покликання. У нас вдома (а виріс я у селі) тримали чимале господарство, в якому були корови, свині, птиці… Отож, з малих літ батьки привчали мене до турботливого ставлення до тварин. Певно, це й зумовило мій вибір професії. Закінчив ветеринарний факультет Одеського сільськогосподарського інституту і поїхав працювати в Щербанку. Там пропрацював головним ветеринарним лікарем радгоспу імені Суворова аж до пенсії. Робота була дуже відповідальна. Якщо того вимагала ситуація, то не зважав: свято сьогодні, чи вихідний, вечір, чи ніч… Як з дитинства відомий всім доктор Айболить, йшов і рятував тварин.

І сьогодні в строю. Зараз перейшов на посаду завідуючого пунктом. У зоні обслуговування – п’ять сіл, так що вірно співається в пісні, що спокій нам лише сниться.

Є багато захворювань тварин, про які пересічний громадянин чув, скажімо, чума, сибірка, сказ… Але ж ще є багато-багато інших, які нерідко мають екзотичні назви. І все потрібно знати, вміти допомогти. Я, і мої колеги з цим справляються.

Григорій ВАКУЛА, завідуючий Ангелінівською дільничною лікарнею ветмедицини:

– Кожен, певно, чув, як популярний співак кепкує з «оленів, оленів, небритих і неголених», але все це байдуже, головне, щоб вони були прищеплені від хвороб. А то може статися так, як недавно в Ямало-Ненецькому окрузі в Росії, де загинуло дві тисячі оленів від сибірки – грізного захворювання тварин. А все тому, що там знехтували профілактичними щепленнями. Якби тварини були застраховані від біди, то вони не загинули б. Цей факт переконливо свідчить про важливе значення ветеринарної медицини, а також про те, що її недооцінка може обернутися лихом.

Саме через це ми не лише лікуємо тварин, а й займаємося великою профілактичною роботою. Наприклад, в обов’язковому порядку щороку охоплюємо щепленням від сибірки все поголів’я великої рогатої худоби, а від класичної чуми (не плутати з африканською) – всіх свиней. Так само, з метою збереження, приділяємо увагу птиці, кролям, коням та іншим свійським тваринам.

Якщо подивитися на нашу працю в глобальному вимірі, то ми в одній ланці з тваринниками відповідаємо за розвиток галузі, а ще – за здоров’я людей.

Коли ви йдете на ринок чи до магазину за тими чи іншими продуктами, то будьте певні: перед тим, як вони потрапили на прилавки, їх ретельно перевірили працівники нашої служби. Єдине прохання: не купуйте м’ясо чи молоко в місцях стихійної торгівлі. Це ризиковано.

Сергій КАЧУРЕНКО, завідуючий Понятівським пунктом ветмедицини:

– Хочу означити ще один напрямок нашої роботи. Сьогодні багато людей тримають у своїх оселях на обійсті чотириногих улюбленців: собак, котів, хом’ячків, шиншил тощо. Так само, як і люди, вони теж потребують якісного медичного обслуговування. Працівники ветмедицини забезпечують ці вимоги. Завдяки їх знанням, вмінню та співчутливому ставленню до тварин щороку вони виліковують чимало домашніх улюбленців. Крім того, ми активно проводимо просвітницьку роботу, розповідаємо широкому загалу про елементарні правила санітарної безпеки. І це дає результат. Ось лише маленький приклад: недавно нам зателефонували і повідомили, що на дорозі лежить мертва лисиця… Той, хто її виявив, не став до неї наближатися чи торкатися, а викликав фахівців. І правильно вчинив, адже всім відомо, що лисиця буває перенощиком збудника сказу…

Ще на одному аспекті хочу зосередити увагу. Ветеринарія – наука фундаментальна, яка нагромадила велику кількість методів лікування. І до честі наших працівників, вони досконало їх опанували. Без зайвої скромності скажу, що справі підготовки спеціалістів наша ветеринарна служба – одна з кращих на Одещині. Принаймні, нещодавно до нас приїздили переймати досвід щодо одного із сучасних методів ін’єкцій.

Записав Валентин ЩЕГЛЕНКО.

Залиште свій коментар