10 вересня – День фізичної культури і спорту

Високі досягнення Роздільнянської ДЮСШ

Нещодавно виповнилось 40 років від дня заснування Роздільнянської дитячо-юнацької спортивної школи. За цей період у спортивній школі було підготовлено багато переможців обласних, республіканських, всесоюзних та міжнародних змагань, а також майстрів та кандидатів у майстри спорту. Майже всі випускники спортшколи виконали норми юнацьких розрядів.

Понад двадцять років колектив ДЮСШ виборював призові місця в обласному огляді-конкурсі на кращу спортивно-масову роботу серед дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Випускники спортшколи у теперішній час захищають честь не тільки нашого району, але й беруть участь у республіканських та міжнародних змаганнях.

На базі ДЮСШ створені дорослі чоловічі команди з гандболу та волейболу. Так, команда чоловіків-випускників школи неодноразово ставала переможцем обласних змагань, зараз готується до республіканських змагань. Усі витрати по підготовці цих змагань взяла на себе обласна Федерація гандболу (голова С.Р. Гриневецький). У процесі формування знаходиться команда чоловіків з волейболу (організатор С. Будіянський «ДЮСШ-Ураган»).

За підсумками роботи, за значною кількістю показників спортшкола зайняла ІІ місце в обласному огляді-конкурсі на кращу спортмасову роботу серед ДЮСШ області. Минулого року для ДЮСШ було виділено вдвічі більше коштів, ніж у попередні роки, що дало змогу колективу ДЮСШ стати переможцем обласного огляду-конкурсу на кращу спортмасову роботу серед ДЮСШ другої групи, набравши 20251 бал. На ІІ місці – ДЮСШ Березівського району, на ІІІ – ДЮСШ Комінтернівського району. За цими цифрами велика робота тренерів-викладачів, батьків.

Вихованці спортшколи (1577 учасників) брали участь у 101 різних районних, обласних та республіканських змаганнях. Слід відзначити тренерів-викладачів відділення волейболу Г.М. Шкульову, С.В. Перебийніс, (філія с. Болгарка), Г.В. Кононенко (філія с. Кучурган), Ю.А. Єржова (філія смт Лиманське). Протягом року їх вихованці брали участь не тільки у районних, обласних, а й у всеукраїнських, віжнародних змаганнях, де показали дуже хороший результат.

Юнаки 1999-2000, 2001-2002 років народження протягом 2015-2016 навчального року брали участь у Чемпіонаті Одеської області «Дитяча ліга», де посіли ІІ та ІІІ місця. В обласній Спартакіаді серед юнаків наші спортсмени вже третій рік поспіль стають чемпіонами, а дівчата посіли ІІ місце.

Вже стало традицією щороку у спортшколі проводити Кубок мера та Турнір до дня Святого Миколая серед юнаків та дівчат з волейболу. Крім класичного волейболу, юнаки беруть участь у змаганнях з пляжного волейболу у закритих приміщеннях та на піску. Слід відмітити юнаків 2001-2002 років народження, які протягом року брали участь у Чемпіонаті України, який проходить по турах у різних містах країни. У Первомайську Харківської області Павло Плотник та В’ячеслав Переходнюк посіли V місце, у Новій Каховці – ІV місце (тренер-викладач Г.М.Шкульова). У Чорноморську у Чемпіонаті України серед юнаків 2001 року народження, у складі команди Чорноморська, Олександр Рогожин став призером України, посівши ІІ місце (тренер-викладач С.В. Перебийніс). У Міжнародному турнірі «Кубок Ю.Г. Затворницького», який проходив у Києві, команда юнаків 2002 року народження, до складу якої входили Павло Плотник та В’ячеслав Переходнюк стала четвертими (тренер-викладач Г.М. Шкульова)

Незмінною традицією є відкрита Першість Одеської області серед юнаків з гандболу, присвячена пам’яті колишнього тренера-викладача А.П. Петриги Так, у цьому році команда юнаків 1999-2000 років народження посіла ІІ місце (тренер-викладач О.М. Черни).

До речі, гандбол у м. Роздільна був дуже розвиненим. Однак останнім часом через відсутність тренерів-викладачів неможливо було охопити всіх бажаючих займатись цим видом спорту. Тому минулого року ми відкрили філію при Щербанській ЗОШ. До спортшколи прийшов працювати молодий тренер. Велику організаційну роботу провела заступник директора з НТР О.М. Черни. Дієву допомогу нам надала Федерація гандболу Одеської області, виділивши для участі в обласних змаганнях два комплекти спортивної форми, 20 гандбольних м’ячів. Спортшкола виділила кошти на проїзд, проживання та харчування всім учасникам змагань, які проходили у смт Шабо, Білгород-Дністровського району, двічі – у смт Іванівка, а фінал був проведений у м. Роздільна в школі-гімназії № 1в якому брали участь десять команд (понад 100 учасників) із Кіровограду, Миколаєва та Одеської області.

Незважаючи на те, що юні гандболісти займались тільки один рік (а наші суперники 4-5 років), вони змогли виграти у команд Біляївки та Шабо, а також дали відсіч другій команді м. Южне, програвши їм лише два м’ячі. Були визначені кращі команди, гравці. Кубки, дипломи і призи вручив голова Федерації гандболу Одеської області С.Р. Гриневецький. Керівники команд вдячні директору школи-гімназії № 1 м. Роздільна В.С. Плохотнюку за хорошу організацію харчування учасників змагань.

Вперше протягом 2015-2016 навчального року у Дитячо-юнацькій лізі Одеської області брали участь юнаки 2002-2003 років народження, де посіли восьме місце (тренер-викладач С.О. Величко). У квітні у спортшколі проходив Турнір з гандболу серед юнаків, випускників та ветеранів ДЮСШ, присвячений Дню визволення Роздільної від нацистських загарбників, в якому взяли участь близько 100 учасників. У фіналі обласної Спартакіади у смт. Овідіопіль наші гандболісти 1999 року народження та молодше посіли І місце, а дівчата стали четвертими у Татарбунарах.

Велику роботу для розвитку та популяризації боротьби дзюдо проводить В.В. Горобій та тренери-викладачі Л.В. Чигринська (філія с. Кучурган), Ю.Ф. Ковальчук (філія с. Кам’янка). Протягом року їх вихованці брали участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях з боротьби дзюдо та самбо. В Очакові Миколаївської області у Чемпіонаті України ФСТ «Динамо» Надія Ткаченко, Ксенія Долганенко та Кароліна Филимоненко у своїх вікових категоріях посіли ІІІ місце (тренер-викладач В.В.Горобій). У Кропивницькому на Всеукраїнському турнірі на призи олімпійського чемпіона С. Новікова Іван Констандогло став третім (тренер-викладач Л.В. Чигринська). У Херсоні на п’ятому Всеукраїнському турнірі «Кубок скіфів» серед юнаків та дівчат Денис Котьолкін посів ІІ місце, Денис Москальов – третє місце (тренер-викладач Л.В. Чигринська). На Міжнародних турнірах, які проходили у Снігурівці та Одесі Олександра Стороженко, Вікторія Стороженко, Варвара Мельниченко, Ігор Бегар, Наталія Мішина, Ксенія Долганенко, Андрій Козюра, Данило Лаптєв у своїх вікових категоріях стали переможцями змагань (тренер-викладач В.В. Горобій). Протягом року дзюдоїсти брали участь у чемпіонатах та першостях Одеської області ФСК «Динамо», Всеукраїнських турнірах до Дня міста Одеса, Всеукраїнському турнірі «Європа» та інших змаганнях, де неодноразово ставали переможцями.

Непоганий результат показали юнаки відділення футболу. Слід відмітити юнаків 2003-2004 років народження, які вперше показують хороший результат на обласних та Всеукраїнських змаганнях (тренер-викладач В.І. Щур). Особливо треба відмітити відділення футболу, які тренують тренери-викладачі В.І. Щур та К.В. Щур. Відділення футболу зайняло ІІ місце в обласному огляді-конкурсі на кращу спортмасову роботу серед ДЮСШ Одеської області. Юнаки 2003-2004 року народження в турнірі на призи мера м. Роздільна зайняли І місце. Самий високий результат юні футболісти показали на обласній Спартакіаді серед школярів «Шкіряний м’яч», посівши І місце у своїй групі. У Суперкубку серед найсильніших команд області вони також зайняли І місце. Потім були зональні змагання на Першість України – і знову І місце та участь у фінальних змаганнях (восьме місце).

У відділенні легкої атлетики працювали два тренера-викладача – М.І. Делі та О.В. Гранкіна, які проводили роботу з групами початкової та попередньої базової підготовки. Ведучі легкоатлети спортшколи зробили вагомий внесок у перемогу нашого району у Спартакіаді Одеської області серед школярів, посівши І місце у змаганнях з легкої атлетики та ІІ – у легкоатлетичному кросі. У чемпіонаті України серед юнаків та дівчат Віталій Подкидиш та Костянтин Сидоренко посіли, відповідно, четверте та сьоме місця. Протягом року чемпіонами Одеської області ставали: Віталій Подкидиш, Костянтин Сидоренко, Юрій Яровой, Аліна Бессарабчук, Анна Ганченко, Дмитро Федотов.

У 2015 навчальному році на базі Роздільнянської ДЮСШ відкрилося відділення настільного тенісу, в якому заняття проводить тренер-викладач С.С. Миндра. За дуже короткий час юнаки та дівчата, підготувавшись, взяли участь у відкритій Першості Одеської області серед юнаків та дівчат у смт Красні Окна. В особистому заліку слід відмітити Андрія Пирогова – І місце. Ірина Смаль, Олександр Рогожин, Аліна Шульга посіли ІІ місце, Віталій Абрамов – ІІІ місце. Основний склад команди – це учні ЗОШ с. Болгарка.

Для забезпечення безперервності навчально-тренувального процесу та активного відпочинку вихованців проводиться оздоровлення 90 учнів ДЮСШ  на базі відпочинку районного комітету профспілки працівників освіти і науки України в смт Лиманське. Табірна зміна розпочалася 6 червня а закінчилася 26 червня 2016 року. Відвідували табір вихованці таких відділень: боротьби дзюдо, футболу, гандболу, волейболу, легкої атлетики та настільного тенісу. Працювали у спортивному оздоровчому таборі тренери-викладачі ДЮСШ. Протягом табірної зміни вихованці брали участь у різних змаганнях з шашок, шахів, пляжного волейболу, настільного тенісу, легкої атлетики, бадмінтону, регбі, рибної ловлі та інших розважальних іграх. Крім запланованих змагань, вихованці спортшколи вчилися плавати.

Аналізуючи роботу спортшколи, яка була проведена в 2015-2016 навчальному році, слід відмітити збільшення спортсменів-розрядників, перше місце в обласному огляді-конкурсі на кращу організацію спортивної роботи серед ДЮСШ. Цьому сприяла цілеспрямована робота тренерів-викладачів, сприятливий клімат створений для гармонійного розвитку дітей.

Від імені колективу школи хочу подякувати райдержадміністрації, районній раді, міському голові, депутатам районної та міської ради, відділу освіти, батькам за фінансову підтримку для участі юних спортсменів в обласних, республіканських і міжнародних змаганнях. Вдячний директорам шкіл, на базі яких відкриті філії та проходять навчально-тренувальні заняття, за підтримку своїх учнів та порозуміння: Є.Д. Мошковському (ЗОШ с. Болгарка), Н.В. Петровській (ЗОШ с. Кам’янка), Л.В. Пашурі (Кучурганська ЗОШ ім. П.М. Каплуна), М.П. Загребельній (ЗОШ с. Степанівка), В.Є. Полевому (ЗОШ с. Щербанка), Л.В. Бойченко (ЗОШ с. Яковлівка), Г.М. Погореловій (ЗОШ № 1 смт Лиманське), В.С. Плохотнюку (школа-гімназія № 1 м. Роздільна), на базі якої проходять усі районні та обласні змагання.

Особлива подяка батькам, які незважаючи на фінансову скруту, допомагають не тільки в участі у змаганнях, а й у придбанні спортивного інвентарю для занять учнів, це: К.В. Плотник, А.В.Сімаченко (відділення волейболу); К.В. Лаптєва, О.В. Стороженко, А.Ю. Бєломєстная (відділення боротьби дзюдо); В.Ю. Берненко, Н.С. Вільганюк (відділення гандболу); О.П. Подкидиш, В.Я.Сидоренко (відділення легкої атлетики); О.В. Тегляєва, О.А. Обертинський, В.М. Попов (відділення футболу).

Шановні друзі!

Щиро вітаю спортсменів, тренерів, усіх фахівців галузі фізичної культури і спорту, всіх прихильників фізкультурно-спортивного руху з нагоди Дня фізичної культури і спорту. Бажаю всім міцного здоров’я, великої вдачі, наполегливості, наснаги та перемог в усіх справах! Нехай щастить усім, хто присвятив своє життя великій справі, яка символізує молодість, велич духу і мужність, сприяє популяризації та розвиткові сфери фізичної культури і спорту, наслідує кращі традиції видатних спортсменів заради щасливого майбутнього.

Володимир ЗАМІТАЙЛО,

директор Роздільнянської ДЮСШ, відмінник народної освіти України.

Залиште свій коментар