Екологічна акція: операція «Батарейкам – утилізацію!»

 

У ЗОШ с. Виноградар відбувся перший етап Всеукраїнської екологічної акції «Операція «Батарейкам – утилізація!», проведеної за інформацією Всеукраїнської екологічної ліги та Національного молодіжного центру «Екологічні ініціативи» та Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта».

Ця акція була започаткована вчителем фізики М.В. Мартинюком, за допомогою лаборанта Н.П. Могурян, заступників директора О.А. Флик та Л.Є. Короленко, педагога-організатора В.Ю. Волошиної, школярів. Дана акція спрямована на інформування учнів школи, населення с. Виноградар про необхідність правильного поводження з відпрацьованими хімічними джерелами струму, зокрема батарейками, та залучення небайдужих учнів школи, населення до збирання таких відходів для подальшої їх утилізації.

Батарейки – це хімічні джерела струму, елементи яких вступають у реакцію, що під дією заряду перетворюється на електричну енергію. Ці елементи є токсичними та небезпечними, оскільки містять: свинець (накопичується в нирках, спричиняє нервові розлади, захворювання мозку); кадмій (є токсичним для легенів та нирок); ртуть (послаблює зір, слух, призводить до захворювання органів дихання, рухового апарату нікель і цинк (спричиняють дерматити); луги (зумовлюють опіки слизових оболонок і шкіри);

Одна відпрацьована батарейка, потрапляючи у довкілля, забруднює важкими металами 400 літрів води та 20 м2 ґрунту. У лісовій зоні це територія, на якій ростуть три дерева, десятки рослин, живуть два кроти, один їжачок, кілька тисяч дощових черв’яків.

Учні, вчителі школи взяли активну участь в акції, збираючи різноманітні види звичайних використаних батарейок , акумуляторних батарейок нестандартних розмірів (від мобільних пристроїв, смартфонів тощо) у власноруч виготовлені контейнери з наліпками, а найактивніші учасники відзначені солодощами. Ними стали: Роман Радчук, 5 клас – 93 батарейки (головний переможець) та вчитель фізики М.В. Мартинюк. –– 72 батарейки та інші. Всього зібрано на початковому етапі 402 батарейки. Дана акція ще не завершена, це її лише перший етап. Тож, збережемо довкілля разом!

Микола Мартинюк, вчитель фізики ЗОШ с. Виноградар.

Залиште свій коментар