Дорослі діти

Десятирічний Сашко з ще молодшим братиком досить часто торгує на овочевому базарі. Таким чином він допомагає матері, яка у цей час продає молочну продукцію у базарному корпусі. Це дуже зручно, тому що родина живе в селі і часу на продаж небагато, отже розпродуються одразу у двох місцях. Їх мати із задоволенням розповідає, як сини, незважаючи на свій юний вік, дуже допомагають вдома по господарству, отже добре знають ціну праці змалечку.

Днями на очі потрапила дівчинка років восьми. Вона сиділа на ослінчику біля переходу через залізницю з розкладеними плетеними браслетками та написаною дитячим почерком рекламкою з ціною цього нехитрого виробу. Багато хто спеціально зупинявся, аби похвалити дитя.

Наші діти нині ростуть у набагато кращих умовах, ніж це було в дитинстві більшості їх батьків. А головне те, що для самостійності, творчості, розвитку – сила-силенна можливостей. Не помічати цього може лише той, хто не хоче цього робити. Мені довелось бути присутньою на занятті у бізнес-школі ЮніорБанку, яке вела фахівець з обслуговування клієнтів, одночасно бізнес-тренер АТ «Приватбанк»Людмила Колосенко. Настільки захоплюючою була тема, яка розглядалась, що, абсолютно не заради реклами, варто розповісти нашим шановним читачам.

Діти, починаючи з молодших класів, навчалися осягати ази підприємництва, фінансів, брали участь у ділових іграх, предметного вміння користуватись банківською карткою, терміналом, чого, чесно кажучи, не здатні робити багато хто з дорослих.

Тема була не просто захоплюючою, а просто суперкорисною. Дітям було запропоновано подумати і відповісти на питання, як вони мають вчинити, опинившись у чужому місті без грошей, маючи лише банківську картку. Дуже цікаві думки пролунали у відповідь. Було цікаво спостерігати за тим, як висловлюються учні, як творчо та неординарно сприймають інформацію.

– У бізнес-школі юніорів не мають на меті у кінцевому продукті отримати майбутніх банкірів, – каже Людмила Петрівна,- дуже важливо навчити дітей долати власну сором’язливість, скутість, натомість спілкуватись з оточуючими грамотною мовою, мислити логічно. Це допоможе їм під час відповідей на питання вчителя, виступів на різноманітних заходах, як то: олімпіади, конкурси, захист рефератів тощо.

З цим важко не погодитись, адже чи завжди ми приділяємо увагу тому, як спілкуються наші діти з ровесниками, друзями, які вживають слова, чи достатньо ввічливі. У житті це зіграє важливу роль, позначиться і на кар’єрному зростанні і на іміджі молодої людини.

Важко переоцінити ідею «Приватбанку» запровадити бізнес-школу для учнів. У Роздільній її відвідують школярі з усього району, кілька потоків, адже програми змінюються. Її відвідує, наприклад, Олександра Романовська з сел.Лиманське, гарні знання уже мають Максим Джосан з с. Н. Чобручі, Денис Зейналов з Роздільної та інші. У кожному навчальному потоці десятки наших юних співгромадян, які вже дізнались, як грамотно поводитись з грішми, побачили, як працює банк з середини.

– Нині в ЮніорБанку найнеобхідніші та цікаві економічні знання отримують більше, ніж півмільйона  наших дітей, а методиками навчання користуються вчителі кожної четвертої української школи, – каже керівник відділення АТ «Приватбанк» у Роздільній Віктор Гордієнко. – Сьогодні ми розширюємо програми фінансової обізнаності, грамотності, працює також школа юних програмістів, яка дає знання алгоритмів та програмування. Такі програми принципово відрізняються від звичних шкільних курсів. Перш за все, це цікавий захоплюючий матеріал, мультфільми, презентації, ігри і навіть соціальна мережа юних банкірів.

І що в цьому головне – діти вчаться самостійності. Доросле життя, яке дуже швидко наближається через природну плинність часу, допоможе їм бути не безпорадними, а самостійно долати економічні труднощі. Прискорений ритм нашого нинішнього напруженого динамічного буття вимагає саме такого підходу.

Ольга Ляшенко

Залиште свій коментар