Нові правила погодження проектів землеустрою

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 31 серпня 2016 р. № 580

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК
взаємодії між територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру на період реалізації пілотного проекту
із запровадження принципу екстериторіальності погодження проектів
землеустрою щодо відведення земельної ділянки територіальними органами
Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру під час
погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки

  1. Цей Тимчасовий порядок визначає механізм взаємодії між територіальними органами Держгеокадастру на період реалізації пілотного проекту під час погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
  2. Для погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (далі — проект землеустрою) особа, яка відповідно до вимог статті 26 Закону України “Про землеустрій” є розробником проекту землеустрою (далі — розробник), подає до територіального органу Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки оригінал проекту землеустрою у паперовому та електронному вигляді.
  3. Проект землеустрою в електронному вигляді засвідчується за допомогою надійного засобу електронного цифрового підпису розробника, який підтверджує його відповідність оригіналу проекту землеустрою у паперовому вигляді.
  4. Виготовлення проекту землеустрою в електронному вигляді здійснюється з урахуванням таких вимог:

формат зображення — кольоровий;

роздільна здатність — 300 точок на дюйм;

глибина кольору — не менше ніж 4 біти;

формат готового файла — PDF (з текстовим змістом, нескановане зображення);

розмір файла —  не більше ніж 3 мегабайти.

Якість проекту землеустрою в електронному вигляді повинна забезпечувати розбірливе читання його змісту.

  1. Територіальний орган Держгеокадастру в день надходження проекту землеустрою:

приймає подані документи за описом та реєструє у системі електронного документообігу Держгеокадастру з обов’язковим нанесенням штрих-коду, який включає реєстраційні індекс і дату документа;

перевіряє відповідність оригіналу проекту землеустрою у паперовому вигляді проекту землеустрою в електронному вигляді;

вносить до системи електронного документообігу Держгеокадастру проект землеустрою в електронному вигляді, засвідчений електронним цифровим підписом розробника, та викопіювання з індексної кадастрової карти (плану), на якому відображено запроектовану земельну ділянку та інформацію про обмеження (у разі їх наявності).

  1. Копія опису, в якому зазначається інформація про наявність оригіналу проекту землеустрою у паперовому вигляді та проекту землеустрою в електронному вигляді із нанесеним штрих-кодом, зазначеним у пункті 5 цього Порядку, видається (надсилається поштовим відправленням) розробнику в день надходження проекту землеустрою до територіального органу Держгеокадастру.
  2. Система електронного документообігу Держгеокадастру за принципом випадковості вибирає територіальний орган Держгеокадастру, який здійснюватиме погодження проекту землеустрою, та не пізніше наступного робочого дня з дня надходження проекту землеустрою передає відповідному територіальному органу Держгеокадастру матеріали, зазначені у пункті 5 цього Порядку.
  3. Розгляд та погодження або відмова у погодженні проектів землеустрою здійснюються працівниками територіальних органів Держгеокадастру, які вибрані за принципом випадковості системою електронного документообігу Держгеокадастру.
  4. Працівники територіальних органів Держгеокадастру, які здійснюють розгляд та погодження проекту землеустрою, повинні:

відповідати критеріям, установленим статтею 23 Закону України “Про державну експертизу землевпорядної документації”;

скласти кваліфікаційний іспит у Держгеокадастрі;

бути визначені експертами державної експертизи.

  1. Кваліфікаційний іспит проводиться у формі тестування кваліфікаційною комісією, яка утворюється Держгеокадастром. Положення про діяльність кваліфікаційної комісії та її склад затверджуються Держгеокадастром. Засідання кваліфікаційної комісії, на якому проводиться кваліфікаційний іспит, оформляється протоколом, який складається в одному примірнику і зберігається у Держгеокадастрі. Результат кваліфікаційного іспиту оцінюється як “склав” або “не склав”.
  2. Кваліфікаційна комісія:

затверджує перелік питань для тестування та встановлює кількість балів, які повинна набрати особа для складення кваліфікаційного іспиту;

повідомляє особу про результати проведення іспиту в день його проведення;

приймає рішення про визначення особи експертом державної експертизи.

  1. Під час складання кваліфікаційного іспиту працівники територіальних органів Держгеокадастру не мають права користуватися нормативно-правовими актами, навчальною або іншою літературою, засобами зв’язку та іншими технічними засобами.
  2. Розгляд та погодження або відмова у погодженні проектів землеустрою здійснюються експертами державної експертизи у порядку черговості їх надходження відповідно до вимог, установлених статтею 1861 Земельного кодексу України.
  3. Під час розгляду проектів землеустрою опрацьовується проект землеустрою в електронному вигляді, засвідчений електронним цифровим підписом розробника.
  4. За результатами розгляду проекту землеустрою відповідний експерт державної експертизи у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня надходження проекту землеустрою, готує висновок згідно з додатком, скріплює його в електронній формі своїм електронним цифровим підписом, після чого реєструє у системі електронного документообігу Держгеокадастру.
  5. Оригінал висновку в електронній формі надсилається електронною поштою розробнику у строк, що не перевищує одного робочого дня з дня його реєстрації у системі електронного документообігу Держгеокадастру.
  6. Територіальний орган Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки у строк, що не перевищує одного робочого дня після реєстрації у системі електронного документообігу Держгеокадастру висновку, роздруковує його, завіряє роздрукований висновок печаткою та подає його розробнику разом з оригіналом проекту землеустрою у паперовому вигляді.
  7. Розробник може перевірити стан погодження проекту землеустрою за допомогою офіційного веб-сайту Держгеокадастру шляхом введення реєстраційних атрибутів, зазначених на копії опису.
  8. У разі надання висновку про відмову в погодженні проекту землеустрою розробник після усунення зауважень та пропозицій може подати його для погодження відповідно до вимог цього Порядку.

Відділ Держземагентстсва у Роздільнянському районі

 

Залиште свій коментар